Βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία 20 ερευνητικά Πανεπιστήμια στην Μ.Βρετανία, στο 1% των παγκόσμιων πανεπιστημίων και εδρεύει σε τέσσερις πανεπιστημιουπόλεις Η κεντρική να είναι η Whiteknights, η οποία φιλοξενεί πολλά διατηρητέα κτίρια και εκατοντάδες στρέμματα με πάρκα. Περισσότεροι από 15,000 φοιτητές σπουδάζουν στο Reading.

Η Ένωση Φοιτητών (RUSU) του Πανεπιστημίου, διαθέτει γραφεία μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως την εφημερίδα Spark, τον ραδιοφωνικό σταθμό Junction 11 και τον φοιτητικό τηλεοπτικό σταθμό RU:ON.

Στο Hub, που βρίσκεται στο κτίριο της Ένωσης Φοιτητών, οι φοιτητές μπορούν να ανακαλύψουν τον εθελοντισμό, να ζητήσουν βοήθεια σε θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα σπουδών τους και να πάρουν συμβουλές για πολλά άλλα ζητήματα ζωής και ευημερίας. Οι φοιτητές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το φοιτητικό κατάστημα, το βιβλιοπωλείο, κομμωτήρια, καταστήματα τροφίμων και το Café Mondial. Το Mojo’s Bar και το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης 3sixty είναι γνωστά για διασκέδαση και έχουν φιλοξενήσει ονόματα όπως Zane Lowe, Professor Green, Chipmunk και Tinie Tempah.

Η RUSU διοργανώνει πολλές μεγάλες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου συμπεριλαμβανόμενων χορούς για πρωτοετείς, και για αποφοίτους. Επίσης διεξάγονται συχνά κουλοχέρηδες όπως το Comedy Night, το Candy Club και το Rough Cuts.

Ο αθλητισμός είναι ένας δημοφιλής τρόπος να περάσουν οι φοιτητές χρόνο και να κάνουν νέους φίλους στο Reading. Υπάρχουν περίπου 50 αθλητικές λέσχες και άλλες πολλές εγκαταστάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν γυμναστήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου και χόκεϊ, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, μπάντμινγτον, σκουός, γήπεδα τένις και ένα στούντιο χορού και πολεμικών τεχνών. Επειδή το Πανεπιστήμιο βρίσκεται κοντά στον ποταμό Τάμεση, υπάρχουν επίσης πολλές ευκαιρίες για θαλάσσια σπορ, όπως κανό, ιστιοπλοΐα και κωπηλασία.

Το Reading είναι μια ενεργή πόλη η οποία διαθέτει κινηματογράφο, υπέροχα καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, κλάμπ και κυρίως φιλοξενεί το Φεστιβάλ Reading που προσελκύει κάθε χρόνο μια εντυπωσιακή γκάμα από καλλιτέχνες.

Το 92% των αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Reading βρήκαν αμέσως επαγγελματική απασχόληση ή εντός 6 μηνών από την αποφοίτηση. Το Πανεπιστήμιο επενδύει σημαντικά χρηματικά ποσά για να βοηθήσει τους φοιτητές να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα πτυχία τους μέσω του Κέντρου Σταδιοδρομίας, Τοποθέτησης και Εμπειρίας το οποίο προσφέρει ευκαιρίες για εκμάθηση νέων γλωσσών, σεμινάρια σταδιοδρομίας για την ενίσχυση δεξιοτήτων.