Υπάρχουν διάφορες μορφές πανεπιστημίων στη Γερμανία. Τα πανεπιστήμια προσδίδουν κυρίως θεωρητικές γνώσεις και συνήθως προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών θεμάτων. Ορισμένα όμως ειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο θέμα και στην προκειμένη περίπτωση ονομάζονται τεχνικά πανεπιστήμια (Technische Universitäten, TU) ή κολέγια εκπαίδευσης (Pädagogische Hochschule, PH). Τα κολέγια τέχνης και μουσικής είναι κατάλληλα για όσους έχουν ιδιαίτερο μουσικό ή καλλιτεχνικό ταλέντο. Στα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών (Fachhochschulen και Hochschulen für angewandte Wissenschaften), η έμφαση δίνεται περισσότερο στην πρακτική κατάρτιση σε ένα θέμα. Θα έχετε μεγαλύτερες σε διάρκεια εργασίες ή θα περάσετε ολόκληρα πρακτικά εξάμηνα εργαζόμενοι σε εταιρείες. Τα διπλά πανεπιστήμια συνδυάζουν ακαδημαϊκές σπουδές και επαγγελματική κατάρτιση. Μπορείτε να σπουδάσετε για τα ακόλουθα πτυχία στα γερμανικά πανεπιστήμια:

  1. Bachelor’s degree: Το Bachelor’s είναι ο αρχικός ακαδημαϊκός τίτλος που αναγνωρίζεται στη διεθνή αγορά εργασίας. Κατά τη διάρκεια ενός πτυχίου, αποκτάτε βασικές γνώσεις για ένα μάθημα διάρκειας από έξι έως οκτώ εξάμηνα. Αυτό μπορεί μερικές φορές να αποτελείται από δύο θέματα ή ένα σημαντικό και δύο δευτερεύοντα θέματα. Μόλις ολοκληρώσετε με επιτυχία το πτυχίο σας, μπορείτε να ξεκινήσετε την καριέρα σας ή να πάρετε το επόμενο ακαδημαϊκό δίπλωμα: το master’s. Τυπικά προγράμματα πτυχίου περιλαμβάνουν το Bachelor of Arts (BA) για τις ανθρωπιστικές και τις κοινωνικές επιστήμες, το Bachelor of Science (B.Sc.) για τις τεχνικές και επιστημονικές σπουδές και το Bachelor of Engineering (B.Eng.) για τις επιστήμες μηχανικής .
    Πλεονεκτήματα: Μετά απο αυτό το πτυχίο, μπορείτε είτε να πάτε απευθείας στην απασχόληση είτε να υποβάλετε αίτηση για μεταπτυχιακό σε μια θεματική περιοχή που σας ενδιαφέρει.
  2. Master’s degree: Στα γερμανικά πανεπιστήμια, το Master’s είναι ο ακαδημαϊκός τίτλος που ακολουθεί το Bachelor’s. Προαπαιτούμενο είναι ότι έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία ένα Bachelor’s (ή ισοδύναμο). Κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος Master, μπορείτε να εμβαθύνετε και να επεκτείνετε τις γνώσεις σας ή να ειδικευτείτε σε ένα συγκεκριμένο πεδίο με διάρκεια δύο έως τέσσερα εξάμηνα. Εάν έχετε προπτυχιακό πτυχίο στη βιολογία, θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να κάνετε ένα μάστερ στη βιοπληροφορική.
    Για τα μαθήματα του μεταπτυχιακού, υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιλογής μεταξύ Master of Arts (MA), Master of Science (M.Sc.) και Master of Engineering (M.Eng.) κ.τ.λ. Τα προγράμματα σπουδών στα γερμανικά πανεπιστήμια έχουν μεταρρυθμιστεί πρόσφατα. Παρόλο που ενδέχεται να συναντήσετε παραδοσιακά διπλώματα και προγράμματα σπουδών Magister (Artium), είναι παρόμοια με το Master’s.
    Πλεονεκτήματα: Το πρόγραμμα θα σας δώσει τη δυνατότητα να ειδικευτείτε σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτή η γνώση θα σας δώσει πολλές επιλογές στην αγορά εργασίας.
  3. Doctorate: Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών σπουδών σας, γράφετε ένα ερευνητικό έγγραφο σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα (dissertation or doctoral thesis). Η διάρκεια του διδακτορικού εξαρτάται από το ερευνητικό θέμα. Τα περισσότερα διαρκούν από δύο έως πέντε έτη. Οι διδακτορικές σπουδές ολοκληρώνονται με την απονομή διδακτορικού διπλώματος.
    Υπάρχουν δύο τύποι διδακτορικών σπουδών: στο παραδοσιακό μοντέλο, εργάζεστε ανεξάρτητα με το dissertation σας και θα επιβλέπεστε από έναν καθηγητή από την σχολή. Εάν θέλετε να κάνετε διδακτορικό, θα χρειαστεί να βρείτε έναν προϊστάμενο διδακτορικού τίτλου εκ των προτέρων. Εναλλακτικά, μπορείτε να έχετε μια σταθερή περίοδο τριών ετών κατά την οποία εργάζεστε στο dissertation σας με πολλούς επόπτες. Πρέπει να διευκρινίσετε εκ των προτέρων ποιο πανεπιστήμιο και ποια ερευνητική εστίαση είναι διαθέσιμα για τον τομέα σας.
  4. Staatsexamen (Κρατική εξέταση): Ορισμένα προγράμματα σπουδών οδηγούν σε κρατική εξέταση. Αυτό σημαίνει ότι η τελική εξέταση οργανώνεται και κρατείται από κυβερνητικό συμβούλιο. Οι κανόνες εξέτασης δεν καθορίζονται από το πανεπιστήμιο, αλλά από το ομοσπονδιακό κράτος. Εάν θέλετε να εργαστείτε ως γιατρός, δικηγόρος, δάσκαλος ή φαρμακοποιός στη Γερμανία, θα χρειαστείτε κρατική εξέταση.
    Μπορείτε να πραγματοποιήσετε την πρώτη κρατική εξέταση μετά από θεωρητικές ακαδημαϊκές σπουδές στο δίκαιο, την ιατρική και τη φαρμακοβιομηχανία ή μετά από μάθηματα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών. Μετά από αυτό, θα είστε προετοιμασμένοι για τη δεύτερη κρατική εξέταση σε μια περίοδο κατάρτισης.