Το University of Reading ξεκίνησε να λειτουργεί σαν Κολέγιο τον 19ο αιώνα ως επέκταση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πριν πάρει την πανεπιστημιακή αναγνώριση το 1926. Είναι σήμερα ένα από τα κορυφαία και δημοφιλή Πανεπιστήμια στη Μ. Βρετανία, και φιλοξενεί 17.000 φοιτητές από 150 χώρες.

Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων σπουδών περιλαμβάνοντας τις Θετικές, Εφαρμοσμένες, Οικονομικές, Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές επιστήμες, τις ξένες γλώσσες, και τις τέχνες.

Έχει αποκτήσει την φήμη της διεπιστημονικής έρευνας, και σήμερα διαθέτει 50 ερευνητικά κέντρα, τα οποία είναι αναγνωρισμένα ως κέντρα αριστείας, σε τομείς όπως οι φυσικές επιστήμες, η ευρωπαϊκή ιστορία, o πολιτισμός, η γεωργία, και η μετεωρολογία.

Το 2014 το 98% της έρευνας στο University of Reading θεωρήθηκε διεθνούς κύρους.

Η κεντρική πανεπιστημιούπολη, Whiteknights, έχει κερδίσει βραβεία για τα 130 εκτάρια πανέμορφου άλσους, και για την ιστορική πανεπιστημιούπολη London Road η οποία μεταμορφώθηκε πρόσφατα με συνολικό προϋπολογισμό £30 εκατομμυρίων. Η πανεπιστημιούπολη Greenlands, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τάμεση, στεγάζει μία από τις κορυφαίες σχολές οικονομικών της Ευρώπης, και διαθέτει εξαιρετικές κτιριακές εγκαταστάσεις, γυμναστήριο και συνεδριακό κέντρο.

Οι Πανεπιστημιουπόλεις του Reading στεγάζουν αθλητικό πάρκο, κινηματογραφικό θέατρο, τέσσερα μουσεία, 300.000 δείγματα φυτών, λίμνες και λιβάδια.

Η Σχολή Οικονομικών Henley του Πανεπιστημίου κατέχει τριπλή διαπιστευμένη θέση, και τόσο oι Financial Times όσο και ο Economist ισχυρίζονται ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τις 50 διακεκριμένες σχολές Οικονομικών παγκοσμίως.

Επιπρόσθετα το University of Reading έχει ισχυρή παρουσία στην παγκόσμια αγορά, με την ίδρυση Οικονομικής Σχολής στο Γιοχάνεσμπουργκ, πανεπιστημιούπολη στη Μαλαισία και μια νεοσυσταθείσα ακαδημία στην Κίνα, σε συνεργασία με το τμήμα της Επιστήμης & Τεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Nanjing. Διαχειρίζεται επίσης το Επιστημονικό Πάρκο Thames Valley, ένα σύμπλεγμα 70 εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που στεγάζονται στην πανεπιστημιούπολη Whiteknights.

H πόλη του Reading είναι πολύ ζωντανή και φημίζεται στην Μ. Βρετανία για τα ετήσια μουσικά Φεστιβάλ που διοργανώνει. Περισσότεροι από 87.000 μουσικοί παρακολουθούν το Φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι για να απολαύσουν επί σκηνής τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής. Η πόλη Berkshire φιλοξενεί επίσης μια αφθονία πάρκων, καταστημάτων και αθλητικών εγκαταστάσεων.