“H Έναρξη μιας Επιχείρησης είναι Εύκολη Υπόθεση αρκεί να γνωρίζεις τον μηχανισμό”

Το Henley Business School διοργάνωσε το καλοκαίρι του 2018 την “Start-up boot” που την διηύθυνε το Pop Up Business School με σκοπό να μετατρέψει την παραδοσιακή προσέγγιση της έναρξης μιας επιχείρησης και να αποβάλλει την ιδέα των ενδιαφερομένων ότι η δημιουργία μιας επιχείρησης χρειάζεται μεγάλο προϋπολογισμό.

Υποστηριζόμενη από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Henley και με χορηγία από το Santander, το Boot Camp παρακολούθησαν φοιτητές του Πανεπιστημίου του Reading και του Henley Business School, μαζί με τους πελάτες της Santander και τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι ήθελαν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση όμως ήταν δύσκολο να πραγματοποιήσουν την απόφασή τους.

Ο κ. Jurek Sikorski, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του Henley με την έναρξη της Start-up boot εξέφρασε ικανοποίησή του για την επιτυχημένη εκδήλωση και δήλωσε ότι “είμαστε όλοι εμείς επιχειρηματίες”, εξηγώντας στους παρευρισκόμενους ότι η ιδέα μιας επιχείρησης είναι μια συναρπαστική υπόθεση σήμερα.

Ο κ. Lan Donegan, συνιδρυτής του PopUp Business School, ανέφερε την 1η μέρα ξεκινώντας την ομιλία του, τους 5 διαφορετικούς τρόπους να ξεκινήσει και να οικοδομήσει μια επιχείρηση χωρίς επενδύσεις. Οι επιχειρηματίες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αντέδρασαν έντονα όταν άκουσαν να λέγεται ότι “δεν χρειάζεστε ουσιαστικά επιχειρηματικό σχέδιο για να δημιουργήσετε μια επιχείρηση/εταιρεία παρά μόνο η εμπιστοσύνη να ξεκινήσετε και να πουλήσετε κάτι σε κάποιον”.

Η 2η μέρα του Boot Camp αφορούσε την προσπάθεια των συμμετεχόντων να επικεντρωθούν στο πλάνο αύξησης πωλήσεων, την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τη δημιουργία διαφημιστικών μηνυμάτων. Έως το τέλος της ημέρας η ομάδα είχε αρχίσει να φτάνει, να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους και να πραγματοποιεί πωλήσεις.

Την 3η ημέρα του Boot Camp, ο Alan παρουσίασε την ομάδα για τον σχεδιασμό ιστοσελίδων. Ο Alan εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις που δεν είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο είναι ψηφιακά αόρατες και με μικρή καθοδήγηση από την ομάδα μπόρεσε να δημιουργήσει ξεχωριστές ιστοσελίδες επίδειξης σε μόλις 40 λεπτά. Ένας από τους νέους ιστότοπους που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Boot Camp ήταν το “This Countryside Talent”, μια νέα εταιρεία πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού.

Για την 4η μέρα του Boot Camp, η ομάδα έκανε μια live επίδειξη podcast για μια νέα εταιρεία που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Boot Camp με τίτλο ‘Annie’s Nail Salon’, και απώτερο σκοπό να αποκτήσει μια θέση στο Facebook στο μεγαλύτερο δυνατό κοινό-στόχο. Όταν η ομάδα δεν συνεργαζόταν, μπορούσαν να ενημερώσουν μόνο 268 άτομα, αλλά αποτελεσματική συνεργασία με την ομάδα ήταν ικανή να φτάσει σε 1.768 άτομα. Τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης υπογραμμίστηκαν ως εργαλεία επικοινωνίας και δικτύωσης και η ομάδα ήταν σε απευθείας σύνδεση που έγινε το απόγευμα, δημιουργούσε πωλήσεις βρίσκοντας και μιλώντας σε πραγματικούς πελάτες.

Η 5η και τελευταία μέρα του Boot Camp ολοκληρώθηκε με έναν οδηγό επιχειρηματία για τη δομή της εταιρείας, την φορολογία, την λογιστική και την τραπεζική διαχείρηση. Μια έμπειρη ομάδα εμπειρογνωμόνων από τους Pitmans Lawyers, τον James Cowper Kreston Accountants, τον Όμιλο FSE και τον Santander απάντησε σε όλες τις υποβληθείσες ερωτήσεις και θεώρησε ως ανεπαρκή πολλές αναφερόμενες δυσκολίες για την έναρξη της επιχείρησης/εταιρείας.

Εξυπηρετήθηκε από τον Sung Kim, ο οποίος παρακολούθησε το καλοκαιρινό καλοκαιρινό καλοκαίρι του 2016 που εμπνεύστηκε από την πορεία και δημιούργησε το QooQn (προφέρεται “μαγείρεμα”), μια επιχείρηση παρασκευής και παράδοσης τροφίμων. Η ετυμηγορία για το φαγητό του QooQn ήταν «εξαιρετική» και όσοι ενδιαφέρονται να βρουν περισσότερα για το φαγητό τους για τον εαυτό τους μπορούν να ελέγξουν την ιστοσελίδα τους εδώ. Η Norma, μια νέα επιχείρηση τροφίμων και οι νικητές του διαγωνισμού Henley IDEAFEST του 2018, υπηρέτησε επίσης μερικά λαχανικά veggie κατά τη διάρκεια του διάλειμμα.

Ολόκληρη η διαδικασία διαλέξεων, σεμιναρίων και πρακτικής άσκησης ολοκληρώθηκε με την τελετή πιστοποιητικών. Κατά την διάρκεια του προγράμματος συνεργάσθηκαν όλοι ανεξαιρέτως και πρακτικά δημιούργησαν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων επιχειρήσεων, καλύπτοντας πολλούς κλάδους, την ιδιαιτερότητά τους και τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων. Η ανατροφοδότηση από τους επιχειρηματίες που έλαβαν μέρος στο Boot Camp ήταν ιδιαιτέρως θετική:

Ο David Overton, φοιτητής Business στο Henley Business School αναλύει ότι “Θα ήθελα να συστήσω ιδιαίτερα αυτό το εντατικό πρόγραμμα σε εκείνον που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση και να βγάλει τα δικά του χρήματα. Σου παρέχει εκπληκτικές επιχειρηματικές συμβουλές και μηχανισμό επίλυσης. Όσον αφορά εμένα, μου επέτρεψαν τελικά να αποφασίσω σε ποια επιχειρηματική ιδέα θα ήθελα να προχωρήσω. Οποιαδήποτε πρόταση βιώνεται από μια επιχείρηση καλύπτεται μαζί με λύσεις σε όλα τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις. Είναι σαφές ότι ο Alan είναι εντελώς παθιασμένος με το όλο θέμα επιχειρηματικότητα; και βοηθάει αδιαμφισβήτητα όλους εμάς να πετύχουμε μέσω μιας επικερδής επιχείρησης! “

Ο Tom Metalle, φοιτητής BA στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διοίκησης στο Henley Business School επισημαίνει ότι, “Είναι μία κινητήρια εμπειρία που αναδεικνύει πολλούς κλάδους”.

Ο Elliott Chard, φοιτητής BA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διοίκησης στο Henley Business School δηλώνει ότι “Αυτό το μάθημα είναι ιδανικό για όλους όσους σκέφτονται ή είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Ο Άλαν φέρνει μεγάλο πάθος και ενέργεια στις συνομιλίες του, εμπνέοντας τους πάντες χρησιμοποιώντας καθαρά πρακτικές εφαρμογές!”