Το Anglia Ruskin έχει δύο σπουδαστικά κέντρα, ένα στο Cambridge και ένα στο Chelmsford. Έγινε πανεπιστήμιο το 1982 και είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα της ανατολικής Αγγλίας με περίπου 30,000 φοιτητές. Ένας αυξανόμενος αριθμός φοιτητών προέρχεται από την ηπειρωτική Ευρώπη και από άλλες χώρες του κόσμου.

Το πανεπιστήμιο προσφέρει διάφορες υποτροφίες σε φοιτητές που το οικογενειακό τους εισόδημα είναι κάτω των 25,000 λιρών τον χρόνο.

Δεν υπάρχει επίσημη εγγύηση για την στέγαση πρωτοετών φοιτητών αλλά στην πραγματικότητα το πανεπιστήμιο παρέχει διαμονή σχεδόν σε όλους τους φοιτητές στο Chelmsford και περίπου στο 90% των φοιτητών που φοιτούν στο Cambridge.

Διαθέτει καλές εγκαταστάσεις για αθλοπαιδιές και computing και πλούσιες βιβλιοθήκες. Άνω των 80 εκ. λιρών δαπανήθηκαν για ειδικά κτίρια περιλαμβανομένου ενός δικαστηρίου για φοιτητές της νομικής, νοσοκομειακές μονάδες, θέατρα και μονάδες ιατρικών υπηρεσιών.

Το συγκρότημα στο Chelmsford καταλαμβάνει 22 στρέμματα και περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό συγκρότημα για τη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων.