Το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο σε ένα νέο ερευνητικό κέντρο, UK Centre for Research on Energy Demand (UKCRED) συνολικού κόστους 19,5 εκατομμυρίων λιρών, χρηματοδοτούμενο από το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών (EPSRC) και από το Συμβούλιο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (ESRC. Στόχος του είναι να διερευνήσει πώς οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες θα μπορούσαν να κάνουν την ενέργεια φθηνότερη για όλους!

Ανακοινώθηκε επίσημα από την κυβέρνηση και έναρξη πραγματοποιήθηκε στις 1η Απριλίου. Σκοπεύει να προχωρήσει στη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να παρασχεθεί με πιο έξυπνο και οικονομικό τρόπο.

Στο Πανεπιστήμιο του Reading έχουν διατεθεί £1,2 εκατομμύρια από αυτή τη χρηματοδότηση και ο καθηγητής Dr Torriti, από το School of the Built Environment, έχει ορισθεί ως ένας από τους επτά Γενικούς Διευθυντές του Κέντρου. Άλλοι ερευνητές του Reading που συμμετέχουν στην UKCRED είναι ο Dr Stefan Smith, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών που επιβραβεύουν τους πελάτες για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες μη αιχμής, και οι Dr. Ben Potter και Phil Coker, οι οποίοι ασχολούνται με τα ηλεκτρικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων που τους επιτρέπουν να πωλούν αχρησιμοποίητη ενέργεια πίσω στο δίκτυο για να χρησιμοποιηθεί αλλού.

Ο Dr. Torriti θα πραγματοποιήσει έρευνα με στόχο τη μέτρηση των σημερινών τάσεων στην ενεργειακή ζήτηση και θα αξιολογήσει το αντίκτυπο των πιθανών ενεργειών για την τόνωση της ευέλικτης χρήσης ενέργειας. Επί του παρόντος, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, αυξάνοντας σχεδόν δεκαπλάσια τις ώρες αιχμής και επιβαρύνοντας τους προμηθευτές ενέργειας.

Ο Dr. Torriti δήλωσε ότι “Γνωρίζουμε ότι η ζήτηση ενέργειας ποικίλει σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, αλλά οι λόγοι γιαυτό δεν έχουν μετρηθεί ακόμη σωστά. Υπάρχει τόσο πολλή συζήτηση γύρω από την ανάγκη για ευέλικτη ζήτηση σε ένα μέλλον ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα πού θα προκύψει αυτή η ευελιξία. Η έρευνα που θα πραγματοποιήσουμε ως μέρος του νέου κέντρου θα επιφέρει επανάσταση στη γνώση σχετικά με τη ζήτηση ενέργειας και, συγκεκριμένα, αυτό που γνωρίζουμε για την ευελιξία“.

Το Κέντρο συγκεντρώνει περισσότερους από 40 Ακαδημαϊκούς σε 13 ιδρύματα στην Μ. Βρετανία και καθοδηγείται από τον πρωτοπόρο ερευνητή της ζήτησης ενέργειας από την RCUK, τον Dr Eyre, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα προτεινόμενα ερευνητικά θέματα ευθυγραμμίζονται με στοιχεία της Στρατηγικής Ανάπτυξης της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της «Βελτίωσης της Απόδοσης των Επιχειρήσεων και της Βιομηχανίας», «Βελτίωση των Κατοικιών μας» και «Επιτάχυνση της Μετακίνησης στις Μεταφορές Χαμηλού Ανιχνευτή».

Έχει επίσης παραλληλισμούς με τα υφιστάμενα έργα DEEPRED και REDPEAK του Reading, καθώς και με το σχέδιο DEMAND, τα οποία εξετάζουν τις αλλαγές και τις τάσεις όσον αφορά τη ζήτηση ενέργειας και τον τρόπο με τον οποίο αυτές μπορούν να αναδιαμορφώσουν τη μελλοντική παροχή και χρήση ενέργειας.

Η Εθνική Επιτροπή Υποδομών εκτιμά την αξία του τεχνικού δυναμικού της αγοράς ευελιξίας σε περίπου 8 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.