Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο; Προβληματίζεσαι για το πώς θα μοιάζει η φοιτητική ζωή και θα ήθελες να μάθεις τα βασικά στοιχεία από τη σκοπιά ενός φοιτητή εκεί;

Πρόσφατα μιλήσαμε με ένα τριτοετή φοιτητή που σπουδάζει στο Coventry, τον Christopher Διαμαντίδη. Ο Christopher κατάγεται από τη Λευκωσία και είναι 21 ετών. Σπουδάζει Νομική στο Coventry University.

Παράλληλα με τις σπουδές του, είχε την τιμή -όπως μας είπε- να αναλάβει την προεδρία του Συνδέσμου Ελλήνων και Κυπρίων Φοιτητών του Coventry.

Πάμε να δούμε όσα μας είπε στη συνέντευξή μας για τη φοιτητική του ζωή στο Coventry:

Γεια σου Christopher. Αρχικά θες να μας αναφέρεις τους λόγους που οδηγήθηκες στην επιλογή του Coventry University για τις σπουδές σου;

Προσωπικά, αποφάσισα να μεταβώ στην Αγγλία για σπουδές, αφού θεώρησα πως η εμπειρία του να ζεις μακριά από το σπίτι σου είναι αναγκαία,  ως προς την ανεξαρτητοποίηση και ωρίμανση ενός ατόμου.

Το πανεπιστήμιο του Coventry είναι το πρώτο πρώην πολυτεχνείο, που κατάφερε να ανέβει στα καλύτερα 15 πανεπιστήμια της Αγγλίας σύμφωνα με την εφημερίδα “The Guardian”.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα που δείχνουν τη ραγδαία ανάπτυξη του πανεπιστημίου, τόσο ακαδημαϊκά όσο και σαν περιβάλλον γενικότερα, αφού ψηφίστηκε ως το πιο μοντέρνο πανεπιστήμιο της χρονιάς 3 συνεχόμενες φορές! Αυτό το έκανε να ξεχωρίσει απ’ τις υπόλοιπες επιλογές που με είχαν δεχτεί.

Πόσο σημαντική ήταν η έγκαιρη προετοιμασία πριν να ξεκινήσεις τις σπουδές σου; Θεωρείς πως έκανες τις σωστές επιλογές και βήματα πριν να πας στο Coventry;

Όπως και πολλοί άλλοι, βρέθηκα κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην Εθνική Φρουρά με την απορία του τι και πού θα σπούδαζα, χωρίς ακόμα να είχα σκεφτεί καλά τι ήθελα να κάνω την υπόλοιπη μου ζωή.

Τότε ήταν που πήγα στην Global Education και κατέληξα στον κλάδο της Νομικής, μετά από αξιόλογες συμβουλές του κ. Κρις Σωφρονίου.

Στη συνέχεια, η Global Education ήταν εκεί, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αιτήσεων και την εύρεση διαμονής. Έτσι, η έγκαιρη προετοιμασία μου χάρη στη βοήθεια τους, με άφησε να αξιοποιήσω και να ευχαριστηθώ την εμπειρία μετάβασης στη φοιτητική ζωή στο μέγιστο.

Περίγραψε μας μια συνηθισμένη μέρα σου στο Coventry. Φαντάζεσαι να ζούσες τα αντίστοιχα αν σπούδαζες στην Κύπρο; Γιατί;

Καταρχάς, είναι αξιοσημείωτη η ποσότητα εργασίας στον κλάδο μελέτης μου. Ο περισσότερος μου ελεύθερος χρόνος, εκτός τάξεως, καταναλώνεται από εβδομαδιαίες εργασίες και επανάληψη ύλης.

Παρ’ όλ’ αυτά, χάρη στις ικανότητες διαχείρησης χρόνου που διακατέχω, έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο. Έτσι, μπορώ να ακολουθώ και κάποια άλλα ενδιαφέροντα μου, όπως μουσική και μαγειρική, αλλά και να αθλούμαι σε ερασιτεχνικούς αγώνες ποδοσφαίρου.

Σίγουρα θα μπορούσα να σπουδάζω και να έχω παρόμοιες ασχολίες αν σπούδαζα στην Κύπρο, αλλά η εμπειρία του να τα καταφέρνω όλα αυτά ως ανεξάρτητο και υπεύθυνο άτομο σε μια ξένη χώρα φέρνει μαζί της σημαντικές ικανότητες και καλλιέργεια χαρακτήρα που δεν θα ήταν δυνατά στην άνεση της Κύπρου και της οικογένειας.

Θεωρείς πως η φοιτητική ζωή στην Αγγλία σε βοήθησε να εξελιχθείς σε συγκεκριμένους τομείς στον χαρακτήρα σου;

Αφού έχω φτάσει στην τελική ευθεία κατάκτησης του πτυχίου μου, βλέποντας τη σταδιοδρομεία μου κατά τη διάρκεια των σπουδών, πιστεύω πως έχω εξελιχθεί, τόσο ακαδημαϊκά, όσο και σαν άνθρωπος γενικότερα.

Οι μέθοδοι μελέτης και εκμάθησης μου, έχουν βελτιωθεί και σίγουρα αποδίδουν καλύτερα παρά στο παρελθόν.

Επίσης, μέσω της ανάληψης της προεδρίας του “Greek and Cypriot Society of the University of Coventry”, μου έχει δοθεί η ευκαιρία να ασκήσω διάφορες ικανότητες που ανέπτυξα κατά τη διάρκεια της σπουδής μου. Για παράδειγμα, διοίκηση, διαχωρισμό καθηκόντων, επίλυση προβλημάτων, αλλά κυρίως οικοδόμηση σχέσεων.

Τι θα συμβούλευες κάποιον μελλοντικό φοιτητή που σκέφτεται να σπουδάσει στον κλάδο σου; Γιατί θα του πρότεινες το Coventry (περιοχή και πανεπιστήμιο);

Αρχικά, θα πρότεινα το Coventry για όλους τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως, έχοντας υπόψη επίσης τη σημασία που δίνει η σχολή μου στην ταχεία και προσωπική ανταπόκριση στους φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια σπουδών.

Αυτό γίνεται χάρη στην εξαιρετική διαχείρηση τεχνολογίας, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του πανεπιστημίου.

Έτσι, εν κατακλείδι, θα συμβούλευα κάποιον μελλοντικό φοιτητή του κλάδου μου να εκμεταλλευτεί όλα όσα παρέχει το πανεπιστήμιο στο μέγιστο, ώστε να αναδείξει τον καλύτερο του εαυτό.

Ευχαριστούμε τον Christopher για όσα μας είπε και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνει στο μέλλον!