Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent: Δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της Μ. Βρετανίας για να χρησιμοποιείται από τους φοιτητές της Εγκληματολογίας

Οι φοιτητές της εγκληματολογίας θα χρησιμοποιήσουν πλέον το νέο σχεδιασμένο και διαμορφωμένο χώρο που μοιάζει με ένα τυπικό σπίτι, μπαρ ή κατάστημα, ως μέρος της πρακτικής τους άσκησης, ανάλογα με την περίσταση. Στεγάζεται στο Clifton Campus και θα βοηθήσει τους φοιτητές να προετοιμάζονται επιμελώς για τις εργασίες/μελέτες τους σχετικά με τους διάφορους ρόλους της εγκληματολογίας και αστυνόμευσης.

Οι νέες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή και δημιουργία σεναρίων είτε σε οικιστικούς είτε σε επαγγελματικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων διαρρήξεων, επιθέσεων, σεξουαλικών αδικημάτων, αναζήτησης ναρκωτικών και εγκλήματος. Επίσης, περιλαμβάνει χώρο για ανάλυση αιματολογικών δειγμάτων, όπου οι φοιτητές μπορούν να διερευνήσουν πώς μετακινείται το αίμα υπό διαφορετικές συνθήκες.

Μία αίθουσα CCTV με πρόσβαση σε 26 κάμερες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας παρακολούθησης προσώπων, χρησιμοποιείται για την παρατήρηση και την αξιολόγηση των φοιτητών καθώς αναζητούν ενδείξεις και συλλέγουν στοιχεία. Οι φοιτητές αναλαμβάνουν το ρόλο των εξεταστών της σκηνής του εγκλήματος και εκπαιδεύονται από Πανεπιστημιακούς εμπειρογνώμονες για την ανάπτυξη τεχνικών έρευνας, συλλογής και ανάλυσης. Επιπρόσθετα εκπαιδεύονται για να εντοπίσουν στοιχεία όπως ίνες, ίχνη, αποδεικτικά στοιχεία DNA και ψηφιακά στοιχεία από διάφορες συσκευές/υπολογιστές κλπ.

Οι νέες εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν επιπρόσθετα και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, σεμινάρια και διαλέξεις από άλλους εξωτερικούς συνεργάτες, όπως ιατροδικαστές κ.λπ. Η ανάπτυξη των πρακτικών δεξιοτήτων αποτελεί το βασικό θέμα των προγραμμάτων σπουδών εγκληματολογίας.

Το BSc πτυχιακό πρόγραμμα απέκτησε επαναπιστοποίηση από την Chartered Society of Forensic Sciences. Η κα. Emma Rixon, καθηγήτρια Εγκληματολογίας, τόνισε ότι: “Είμαι πολύ ενθουσιασμένη και υπερήφανη από τις νέες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και τα πραγματικά οφέλη που προσφέρουν όσον αφορά τη διδασκαλία των φοιτητών μας, την πρακτική πλευρά και τη χρήση ενός εξαιρετικού εκπαιδευτικού κέντρου για την αστυνομία και τους ιατροδικαστές. Η βελτιωμένη CCTV είναι επίσης φανταστική και ανυπομονούμε να την χρησιμοποιήσουμε».