Ο Ιωάννης-Θωμάς Δημακόπουλος που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο του Derby Διοίκηση Επιχειρήσεων, μας περιγράφει το πρώτο έτος στο Πανεπιστήμιο και την προσαρμογή στην νέα του φοιτητική ζωή .

Ως διεθνής φοιτητής, ανησυχούσα να αφήσω το σπίτι μου στην Ελλάδα για να σπουδάσω στο εξωτερικό. Παρόλο που δεν φοβάμαι τις προκλήσεις, αισθανόμουνα λίγο ανήσυχος για το τι θα αντιμετώπιζα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο τελικά δεν είναι καθόλου τρομακτικό και αξίζει πραγματικά να κάνουμε αυτό το βήμα και να σπουδάσουμε στο εξωτερικό.

Την ημέρα της άφιξης, όλα κύλησαν πολύ ομαλά και σύντομα προσαρμόστηκα στο νέο περιβάλλον. Το θετικό με τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, και ειδικά με το Πανεπιστήμιο του Derby, είναι ότι ήδη υπάρχουν πολλοί διεθνείς σπουδαστές εδώ από όλο τον κόσμο. Έτσι η πρώτη μου σκέψη ήταν να βρω καινούργιους φίλους. Από την πρώτη μέρα συνάντησα φοιτητές που ήταν σαν εμένα και έτσι κάνοντας φίλους ήταν πολύ εύκολο.

Οι φοιτητικές κοινότητες είναι σημαντικές για εμένα. Υπάρχει μια μεγάλη επιλογή από κοινότητες που μπορείτε να συμμετάσχετε, όπως σχετικές με τον αθλητισμό, την τέχνη, ή με φοιτητές από την ίδια χώρα. Προσωπικά έχω ενταχθεί στην Ελληνική και Κυπριακή κοινότητα, όπου συναντιόμαστε τα Σαββατοκύριακα για δραστηριότητες – διασκέδαση, ταξίδια σε νέα μέρη, clubbing ή διοργάνωση πάρτι με πολλή Ελληνική μουσική και χορό.

Οι καθηγητές είναι πολύ υποστηρικτικοί και αυτό με βοήθησε πολύ ώστε να προσαρμοστώ στις σπουδές μου πιο ομαλά. . Περίμενα να δυσκολευτώ στην επικοινωνία μαζί τους, αλλά τελικά δεν ήταν καθόλου πρόβλημα.

Η όλη εμπειρία, αφήνοντας τη χώρα μου και ο ερχομός μου στο Πανεπιστήμιο του Derby, ήταν καθοριστική για τη ζωή μου. Πολλές πτυχές της ζωής μου άλλαξαν προς το καλύτερο. Πρώτον, έχω μάθει να είμαι πιο υπεύθυνος και οργανωμένος, όχι μόνο με τις σπουδές μου αλλά και με τη ζωή μου.

Ο τρόπος σκέψης μου έχει αλλάξει λόγω των προκλήσεων που αντιμετώπισα και των νέων πραγμάτων που έχω βιώσει και έμαθα. Νομίζω ότι είναι δύσκολο να παραμείνεις το ίδιο πρόσωπο και να μην γίνεις πιο σίγουρος και ανεξάρτητος όταν σπουδάσεις σε ένα πανεπιστήμιο σε μια νέα χώρα. Οι νέοι φίλοι, τα ομαδικά προγράμματα, οι μεγαλύτερες ευθύνες, η ένταξη στις κοινότητες και να ζείτε μόνοι σας είναι όλα προκλήσεις. Δεν είναι εύκολο, αλλά παίρνετε τόσες πολλές εμπειρίες από αυτό.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Πανεπιστήμιο για την Εβδομάδα Καλωσορίσματος (Welcome Week) που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Φοιτητών, όπου μας έκαναν να νιώσουμε άνετα, να γνωρίσουμε άλλους σπουδαστές και να πάρουμε μια γεύση για το πρόγραμμα σπουδών μας.

Στην εβδομάδα υποδοχής μου, υπήρχαν εκδηλώσεις όπως μπάρμπεκιου, πάρτι στο μπαρ της Ένωσης που ήταν πραγματικά διασκεδαστικό, και εισαγωγικές συνεδρίες με μερικές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Υπήρξε μια ιδιαίτερη δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε για τους φοιτητές της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Σε αυτή τη συνεδρία, έπρεπε να σχηματίσουμε μια ομάδα και να ολοκληρώσουμε μια παρουσίαση για το γιατί ένας φοιτητής πρέπει να επιλέξει το Πανεπιστήμιο του Derby. Ήταν μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε άλλους φοιτητές και να μάθουμε περισσότερα για το Πανεπιστήμιο. Οι παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν στον καθεδρικό ναό του Derby και συμμετείχαν πολλές τοπικές και μεγάλες επιχειρήσεις. Ήταν ένας διαγωνισμός και η ομάδα που είχε την καλύτερη παρουσίαση θα κέρδιζε ένα βραβείο. Μου άρεσε πραγματικά αυτή η δραστηριότητα γιατί έκανα κάποιους φίλους, έμαθα περισσότερα για την πόλη του Derby και είχα την ευκαιρία να δικτυωθώ με ανθρώπους από την επιχειρηματική βιομηχανία.

Η εβδομάδα υποδοχής με βοήθησε πολύ ώστε να γνωρίσω καινούργιους νέους ανθρώπους και με έκανε να αισθάνομαι άνετα πριν ξεκινήσω το εξάμηνο. Οι καθηγητές που μας μίλησαν στις συνεδρίες μας έδωσαν συμβουλές και μια γεύση το τι να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια. Νομίζω ότι αυτή η εβδομάδα είναι απαραίτητη και κανένας διεθνής φοιτητής δεν πρέπει να το χάσει. Τρόφιμα, ποτά, νέους φίλους και μάθηση για το πρόγραμμα σας – δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Derby University, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο του πανεπιστημίου, Global Education Services, στο 22 780250 η 22 772244.