Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Reading υποστηρίζουν ότι οι δεινόσαυροι δεν εξαφανίστηκαν εξαιτίας του αστεροειδή που έπεσε στη Γη, αλλά η εξαφάνιση είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και ο αστεροειδής απλά τους αποτελείωσε. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δεινόσαυροι έπεσαν θύματα της ίδιας τους της επιτυχίας και της κυριαρχίας τους στη Γη σε τέτοιο σημείο που ο πλανήτης δεν μπορούσε πλέον να τους συντηρήσει.

Οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν στην Γη πριν από περίπου 230 εκατ. έτη. Τα πρώτα είδη ήταν μικρά σε μέγεθος, αλλά γρήγορα άρχισαν να επεκτείνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και να εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς. Έτσι, μερικά εκ. έτη αργότερα, είχαν κάνει την εμφάνιση τους εκατοντάδες είδη που είχαν τεράστια ποικιλομορφία σε μέγεθος αλλά και χαρακτηριστικά. Υπήρχαν μικρά είδη που είχαν μέγεθος κατοικίδιων ζώων και φυσικά γιγάντια είδη, που έφταναν σε μήκος τα 35 μέτρα και είχαν βάρος 100 τόνων.

Ενώ οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν για περίπου 140 εκ. έτη στον πλανήτη εντελώς ξαφνικά πριν από περίπου 66 εκ. έτη εξαφανίστηκαν. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για την αιτία της εξαφάνισης των δεινοσαύρων. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι πριν από 66 εκ. έτη έπεσε στην Γη ένας τεράστιος αστεροειδής με διάμετρο 10 -15 χλμ. Η τρομακτική σύγκρουση του αστεροειδή με τον πλανήτη μας, προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις και ακραία φαινόμενα που οδήγησαν γρήγορα στον θάνατο των δεινοσαύρων και ειδικότερα τους μεγαλόσωμους.

Η νέα θεωρία

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Reading στην Βρετανία με άρθρο τους στην επιθεώρηση «Nature Ecology and Evolution» στην Βρετανία διατυπώνουν μια νέα θεωρία. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων ευθύνεται η… επιτυχία τους! Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα προβλήματα επιβίωσης των δεινοσαύρων είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από την πτώση του αστεροειδή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολύ πριν πέσει στην Γη ο τεράστιος αστεροειδής την επίμαχη περίοδο, δηλαδή πριν από περίπου 65 εκ. έτη, οι δεινόσαυροι είχαν πλέον κατακτήσει κάθε σπιθαμή γης στον πλανήτη και ήταν παράλληλα τόσοι πολλοί, που ο πλανήτης δεν μπορούσε πλέον να τους συντηρήσει. Αυτό είχε σύμφωνα με τους ερευνητές είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξη των δεινοσαύρων και η μη εμφάνιση νέων ειδών θα οδηγούσε, όπως υποστηρίζουν, έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή στην εξαφάνιση τους και απλά η πτώση του αστεροειδή επιτάχυνε το μοιραίο.

Όποιος και αν ήταν ο λόγος της εξαφάνισης των δεινοσαύρων, το βέβαιο είναι ότι η εξαφάνιση αυτή επέτρεψε στα πρώτα είδη θηλαστικών που είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους στον πλανήτη και να βγουν από τις κρυψώνες που ζούσαν όσο υπήρχαν οι δεινόσαυροι και να ανοίξει ο δρόμος για να κυριαρχήσουν στη Γη κάτι που οδήγησε τελικά στην εμφάνιση του ανθρώπου.