Το Derby είναι υπερήφανο για την προσωπική του προσέγγιση: μικρές τάξεις, προσωπικές συναντήσεις με καθηγητές και μια φιλική ατμόσφαιρα. Οι περισσότερες τάξεις έχουν λιγότερους από 30 φοιτητές. Προσφέρει συνδυασμένα και ειδικά προγράμματα στα γράμματα, τις επιχειρήσεις, την υγεία, την επιστήμη, την τεχνολογία, τους υπολογιστές και σε θέματα που σχετίζονται με την ψυχαγωγία. Προσφέρει επίσης 30 περίπου προγράμματα μέσω του διαδικτύου. Διαθέτει μονάδα ανάπτυξης της απασχόλησης των φοιτητών με περίπου 90 εκκολαπτήρια.

Η σχετικά νέα πόλη του Derby αποτελεί ένα οικονομικό κέντρο ανάπτυξης με διεθνείς εταιρίες όπως είναι η Rolls Royce και η Toyota καθώς και ένα δημιουργικό τομέα δραστηριοτήτων. Προσφέρει τους ψηλότερους μισθούς μετά το Λονδίνο. Οι πολιτιστικές του εκδηλώσεις περιλαμβάνουν το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας και το φεστιβάλ καλών τεχνών. Το παράρτημα του πανεπιστημίου στο Buxton βρίσκεται σε μια ωραία τουριστική πόλη που είναι γνωστή για την όπερα Buxton και το φεστιβάλ Buxton.

Το πανεπιστήμιο προσφέρει αρκετές υποτροφίες που μειώνουν τα δίδακτρα κατά 2000 λίρες τον χρόνο στο πρώτο έτος σπουδών.

Το Derby εγγυάται διαμονή για κάθε πρωτοετή φοιτητή που κάνει αίτηση μέχρι το τέλος Ιουλίου. Οι φοιτητικές εστίες είναι πολύ κοντά στο πανεπιστήμιο. Το ενοίκιο κυμαίνεται από 95 λίρες έως 135 λίρες την βδομάδα.

Υπάρχουν αρκετές συγκοινωνίας σε όλο το Derby και τα προάστια καθώς και ειδικά λεωφορεία του πανεπιστημίου. Οι συγκοινωνίες με το Manchester είναι συχνές.