Το Liverpool είναι ίσως το βασικό red brick university – η φράση αυτή χρησιμοποιήθηκε πρώτα από ένα καθηγητή του Liverpool που γνώριζε την τοπική αρχιτεκτονική και περιέγραφε το βικτοριανό κτίριο του πανεπιστημίου που ήταν κτισμένο με κόκκινα τούβλα. Και το πανεπιστήμιο έχει όλα όσα συνδέονται με ένα κλασικό τέτοιο πανεπιστήμιο δηλαδή άριστες αποδόσεις στην διδασκαλία και την έρευνα, ένα μεγάλο και ποικίλο φοιτητικό σύνολο, μεγάλη παράδοση και τοποθεσία σε μια μεγάλη πόλη.

Μια επένδυση 200 εκ λιρών λαμβάνει χώρα τώρα στο πανεπιστήμιο κοντά στο κέντρο του Liverpool. Τα μέσα για ψυχαγωγία είναι θαυμάσια (το οίκημα της φοιτητικής ένωσης είναι το μεγαλύτερο στη χώρα. Το κόστος ζωής είναι χαμηλό και υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ του πανεπιστημίου και της τοπικής κοινότητας.

Το πανεπιστήμιο διαθέτει μεγάλο μέρος (30%) των διδάκτρων του για τη στήριξη φοιτητών που έχουν ανάγκη και κάνει κάθε προσπάθεια για να προσελκύει τους φοιτητές του.

Το πανεπιστήμιο έχει επίσης αναπτύξει ένα πρόγραμμα για ψηλή απασχόληση, ειδικότερα για φοιτητές χαμηλότερων εισοδημάτων που βασίζεται στη βοήθεια που παρέχουν οι απόφοιτοι του πανεπιστημίου και κυρίως οι εργοδότες που σπούδασαν στο πανεπιστήμιο.

Το Vine Court είναι ένα συγκρότημα για φοιτητικές εστίες που στοίχησε 45 εκατομμύρια λίρες και κέρδισε ένα σημαντικό οικολογικό βραβείο. Κτίστηκε το 2012 και περιλαμβάνει 732 en-suite δωμάτια και 17 διαμερίσματα penthouse, καφετέρια, μπάρ, εστιατόριο, πλυντήριο και φαρμακείο. Τα ενοίκια κυμαίνονται από 90 λίρες έως 148 λίρες την εβδομάδα.

Τα βραβευμένα εργαστήρια διδασκαλίας που άνοιξαν το 2012 μεταμόρφωσαν τη διδασκαλία σε διάφορους τομείς περιλαμβανομένης της φυσικής, της χημείας, των περιβαλλοντικών επιστημών και της αρχαιολογίας. Άλλες πρόσφατες καινοτομίες περιλαμβάνουν ένα κέντρο αριστείας για έρευνα στην ενέργεια και μια επένδυση 10 εκατομμυρίων στη κτηνιατρική σχολή. Γενικά σε μια περίοδο 10 ετών το πανεπιστήμιο έχει επενδύσει 600 εκ στα κτίρια διδασκαλίας και διαμονής των φοιτητών.

Η πανεπιστημιούπολη απέχει περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Όλα τα μέσα συγκοινωνίας είναι διαθέσιμα και συχνά για τους φοιτητές.