Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο; Αναρωτιέσαι για το πώς θα μοιάζει η φοιτητική ζωή και θα ήθελες να μάθεις τα βασικά στοιχεία από φοιτητές που σπουδάζουν ήδη εκεί;

Πρόσφατα μιλήσαμε με 3 Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στο Derby της Αγγλίας. Συγκεκριμένα, πήραμε σημαντικές πληροφορίες από τον Δήμο Γεωργιάδη, ο οποίος σπουδάζει Νομική, είναι 22 χρονών και είναι ο πρόεδρος και ιδρυτής του ελληνοκυπριακού society στο Derby.

Πάμε να δούμε όσα μοιράστηκαν μαζί μας για τη φοιτητική τους ζωή:

Γεια σας παιδιά. Αρχικά θέλετε να μας εξηγήσετε ξεχωριστά γιατί διαλέξατε το Derby, αντί άλλη περιοχή-πανεπιστήμιο, για τις σπουδές σας;

Αντώνης Γεωργίου: Το Derby είναι μια σχετικά μικρή ήσυχη πόλη, γεμάτη πράσινο και πάρκα με λίμνες, που παρέχει όλα όσα χρειάζεται ένας φοιτητής/φοιτήτρια της Αγγλίας.

Ένας από τους κύριους λόγους που διάλεξα να σπουδάσω στο Derby είναι γιατί βρίσκεται στο κέντρο της Αγγλίας και είναι πολύ πιο εύκολο να ταξιδέψω σε άλλες πόλεις, όπως Manchester, Birmingham, Nottingham και London.

Το ελληνοκυπριακό Society είναι πολύ βοηθητικό και οργανώνει συνεχώς διάφορα events, όπου μαζευόμαστε όλοι μαζί και περνάμε καλά.

Τέλος, το πανεπιστήμιο του Derby έχει εξαιρετικές εγκαταστάσεις και συνεχίζει να κάνει διάφορες αναβαθμίσεις, με στόχο να βελτιώσει συνεχώς όλους τους τομείς και να παρέχει όσες περισσότερες ανέσεις γίνεται στους φοιτητές του.

Οι σπουδές στην Αγγλία έρχονται με αρκετές ευθύνες και υποχρεώσεις. Πώς προετοιμαστήκατε πριν έρθετε στο Derby για να μην σας καταβάλει το άγχος; Είχατε συγκεκριμένη καθοδήγηση;

Ορέστης Λεοντίου: Είναι αλήθεια πως για ένα νέο, η απόφαση να έρθει στην Αγγλία να σπουδάσει είναι ένα μεγάλο βήμα στη ζωή του, το οποίο κρύβει διάφορες δυσκολίες, ευθύνες και υποχρεώσεις.

Κατά την άποψή μου, ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστείς ως νέος για αυτή τη νέα σελίδα της ζωής σου, είναι να κάνεις την κατάλληλη έρευνα για την πόλη που πας, για τον κλάδο που αποφάσισες να ακολουθήσεις και για τις διαφορές ανάμεσα σε Κύπρο και Αγγλία.

Από την άλλη, σίγουρα υπάρχουν άτομα τα οποία μπορούν να σε καθοδηγήσουν σωστά και να σε βάλουν στο σωστό δρόμο. Στην περίπτωσή μου, η Global Education σε συνδυασμό με το ελληνοκυπριακό society στο Derby, με καθοδήγησαν και με στήριξαν σε κάθε περίπτωση, κάτι που με έκανε να νιώσω έτοιμος και πολύ πιο άνετος για τις σπουδές μου.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε ενεργά με το Hellenic Cypriot society του Derby; Ποιες είναι οι πιο σημαντικές δράσεις/ενέργειες που αναλάβατε μέχρι στιγμής;

Δήμος Γεωργιάδης: Καταρχάς θα ήθελα με τη σειρά μου να ευχαριστήσω το StudentLife για την ευκαιρία που μας δίνει να εκφράσουμε τις απόψεις μας για την φοιτητική ζωή στην Αγγλία.

Η απόφασή μου να ασχοληθώ ενεργά με το ελληνοκυπριακό society του Derby, ήταν μια απόφαση η οποία σίγουρα θα έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή μου. Η ευθύνη που ένιωθα ως νέος να προσφέρω και να δημιουργήσω, ήταν και ο λόγος που με ώθησε να δημιουργήσω το society και να βελτιώσω τη ζωή των Ελλαδίτων/Κύπριων φοιτητών στο Derby. Από την πρώτη μέρα που ήρθα στο Derby, ένιωσα πως κάτι έλειπε, καθώς οι Κύπριοι φοιτητές δεν ήταν ενωμένοι, δεν ήταν μια μεγάλη παρέα.

Αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό που δημιουργήσαμε στην Αγγλία, τα “Ρεπάνια Φμ” τα οποία άρχισαν πέρσι από το Derby και μετά από ένα χρόνο γίνονται εκπομπές σε άλλες 6 πόλεις (Λονδίνο, Nottingham, Leicester, Sheffield, Leeds, Reading). Ο ραδιοφωνικός σταθμός μας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, και μόνο περήφανος μπορώ να νιώθω, καθώς βλέπουμε τους κόπους μας να ανταμείβονται.

Επίσης, στο Derby ξεκινήσαμε το πρώτο ελληνοκυπριακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, στο οποίο συμμετέχουν οι τα ελληνοκυπριακά societies του Derby, Sheffield, Nottingham, Birmingham, και Leicester. Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα διαρκεί συνολικά 5 μήνες, και δίνει την ευκαιρία σε όλους τους φοιτητές που αγαπούν το ποδόσφαιρο να το συνεχίσουν και στην Αγγλία σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Επίσης, φέρνει κοντά τους φοιτητές των κοντινών πόλεων, και δίνει την ευκαιρία στα societies να γνωριστούν, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν καλές σχέσεις. Επίσης, τα έξοδα του πρωταθλήματος είναι πληρωμένα από τις χορηγίες, έτσι οι φοιτητές μεταφέρονται από πόλη σε πόλη χωρίς να αναγκάζονται να πληρώσουν τα έξοδα των εισιτηρίων.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ τις ενέργειες που έγιναν για τη βελτίωση της ζωής των φοιτητών στο Derby. Με τη βοήθεια της Global Education, τους οποίους ευχαριστώ θερμά, καταφέραμε να κάνουμε το Derby γνωστό στους Ελλαδίτες και Κύπριους φοιτητές, καθώς η βοήθεια που προσφέρουμε είναι πλέον γνωστή σε αρκετούς. Ως society, διοργανώνουμε 2 predeparture συναντήσεις με τους νέους φοιτητές του Derby, με στόχο να τους καθοδηγήσουμε ούτως ώστε να προετοιμαστούν όσο το δυνατό καλύτερα για την νέα εμπειρία που τους περιμένει.

Επίσης, με το που επιστρέφουμε στο Derby, οργανώνουμε “welcome party” όπου οι νέοι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους “παλιούς” του Derby, αλλά και για να λύσουμε διάφορες απορίες που μπορεί να δημιουργήθηκαν. Από εκεί και πέρα, διοργανώνουμε κάθε εβδομάδα διάφορα events όπως διαγωνισμούς πιλόττα, μπιρίμπα τάβλι κ.τ.λ., Greek nights, έντεχνες βραδιές, εκδρομές σε γειτονικές περιοχές κ.ά.

Τι δεν θα ξεχάσετε από τη φοιτητική σας ζωή στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Derby; Πόσο διαφορετική είναι από τη ζωή στην Κύπρο;

Δήμος Γεωργιάδης: Είναι πολλά τα πράγματα που θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την παρέα που δημιουργήσαμε στο Derby, τις προσωπικές εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησα, τους κόπους και τον χρόνο που αφιερώσαμε, ώστε να πετύχουμε όλα αυτά… Τη χαρά της επιτυχίας και την προσωπική ευχαρίστηση που ένιωσα όταν είδα πως τελικά το Derby, και όχι μόνο, έγινε μια μεγάλη οικογένεια.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πώς πήγα στο Derby και το πώς φεύγω, επειδή ως άτομο μπορεί να πρόσφερα αρκετά, αλλά όσα μου πρόσφερε το Derby και η φοιτητική ζωή στην Αγγλία είναι ακόμα περισσότερα.

Η διαφορά της φοιτητικής ζωής στην Κύπρο με την Αγγλία, είναι ότι οι φοιτητές ζουν μακριά από την οικογένειά τους, και καλούνται να ζήσουν μόνοι τους, κάτι που δημιουργεί δυνατές φιλίες και ξεχωριστές εμπειρίες. Σιγά-σιγά ανεξαρτητοποίησαι και αναλαμβάνεις μόνος τις ευθύνες σου.

Επίσης, η Αγγλία σου προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες, και λόγω του ότι είναι μια πολυεθνική χώρα, σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσεις άτομα από όλο τον κόσμο και να γνωρίσεις διαφορετικές κουλτούρες.

Ευχαριστούμε τους φοιτητές για όσα μας είπαν και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνουν στο μέλλον! ?

Θες να σπουδάσεις κι εσύ στο Derby της Αγγλίας; Επικοινώνησε με τον αντιπρόσωπο του πανεπιστημίου στην Κύπρου, Global Education Services, για περισσότερες πληροφορίες & εξασφάλιση θέσης!