Ίσως ακούς συχνά από φίλους και γνωστούς σου ότι σκέφτονται να σπουδάσουν, ή σπουδάζουν ήδη στην Αγγλία. Μιλούν για τη φοιτητική ζωή καθώς και τα μαθήματα τους – οι περισσότεροι με ενθουσιασμό. Τι ισχύει όμως;

Για να μάθουμε περισσότερα, μιλήσαμε πρόσφατα με μια Κύπρια φοιτήτρια που σπουδάζει στην Αγγλία. Συγκεκριμένα, η Κατερίνα Κυπριανού είναι 18 χρονών από τη Λευκωσία και είναι πρωτοετής φοιτήτρια στον κλάδο Business and Management, στο University of Reading στην Αγγλία.

Πάμε να δούμε όσα μας είπε για τη φοιτητική ζωή της στην Αγγλία: 

Γεια σου Κατερίνα. Αρχικά θέλεις να μας πεις την κύρια αιτία που σε έπεισε να πας για σπουδές στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Reading;

Η αρχική σκέψη για τις σπουδές μου ήταν να μείνω στην Κύπρο κυρίως για οικονομικούς λόγους. Όμως. από μικρή ήθελα να σπουδάσω στο εξωτερικό. Έτσι μετά από συζήτηση με τους γονείς μου και αφού ψάξαμε καλά το θέμα του ευρωπαϊκού φοιτητικού δανείου, καταλήξαμε στην επιλογή της Αγγλίας. Το Reading συγκεκριμένα, το διάλεξα γιατί μου άρεσε το campus του πανεπιστημίου, και κυρίως η σχολή μου, το «Henley Business School».

Ποια ήταν η πρώτη εντύπωση που ανέπτυξες για το Reading – τόσο σαν περιοχή όσο και σαν τόπο σπουδών;

To Reading κατά την άποψη μου είναι ένας υπέροχος τόπος για σπουδές, γιατί όχι μόνο το επίπεδο του πανεπιστημίου είναι πολύ ψηλό, αλλά είναι όμορφο και σαν πόλη. Είναι μικρή και μαζεμένη πόλη που σε ηρεμά. Από την πρώτη στιγμή λάτρεψα την πόλη αυτή και ένιωσα σαν να είναι ένας οικείος τόπος για ‘μένα.

Πώς έχει αλλάξει η ζωή σου από τον καιρό που σπουδάζεις στο Reading; Προτιμάς την Αγγλία ή την Κύπρο;

Σίγουρα η αλλαγή είναι μεγάλη, γιατί δεν ήρθα στο πανεπιστήμιο απλά, που και αυτό είναι τεράστιο σκαλοπάτι στη ζωή μας, αλλά είμαι σε μία άλλη χώρα, χωρίς την οικογένεια μου και τους φίλους μου. Στην ερώτηση αυτή είναι δύσκολο να απαντήσω, γιατί και οι δύο τόποι είναι ωραίοι. Αλλά, σίγουρα η Κύπρος είναι η χώρα που μεγάλωσα, άρα έχω αναπτύξει μοναδική σχέση μαζί της.

Τι κάνει ξεχωριστή τη φοιτητική ζωή στο Reading; Περίγραψε μας μια συνηθισμένη σου μέρα (πανεπιστήμιο και διασκέδαση).

Η φοιτητική ζωή στο Reading είναι πολύ ωραία, γιατί είναι σχετικά μικρή πόλη έτσι είναι εύκολο να την μάθεις και εύκολη στις μεταφορές. Επίσης, είναι πολύ κοντά από το Λονδίνο. Υπάρχουν πολλοί τόποι για διασκέδαση και έχουμε και το κυπριακό και ελληνικό society που διοργανώνει πολλά events.

Αρχικά, ξυπνώ νωρίς το πρωί, γιατί συνήθως είναι πρωινά τα μαθήματα μου και πάω στη σχολή. Μετά έρχομαι σπίτι, μπορεί να μιλήσω λίγο με την οικογένεια και τους φίλους μου και το απόγευμα πάω σε άλλα μαθήματα. Όταν επιστρέφω, διαβάζω λίγο και μετά συναντώ τους φίλους μου. Κάποιες φορές μπορεί να πάμε και στην πόλη.

Θα σύστηνες τη σπουδή σου συγκεκριμένα ή το πανεπιστήμιο σου γενικά και σε άλλους φοιτητές; Γιατί;

Σίγουρα θα σύστηνα το πανεπιστήμιο μου σε άλλους φοιτητές, ειδικά όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο του Business, γιατί η σχολή μας είναι πολύ καλή.

Γενικά και το πανεπιστήμιο και η πόλη του Reading είναι πανέμορφα.

Σε βοήθησε κάποιος εκπαιδευτικός σύμβουλος στην τελική επιλογή σου; Πόσο σημαντική ήταν η βοήθεια του για την τελική σου απόφαση;

Ναι. Την επιλογή του να σπουδάσω στο Reading την έκανα με τη βοήθεια της «Global Educational Services» και συγκεκριμένα του κ. Σοφρωνίου ο οποίος με βοήθησε πολύ με όλη τη διαδικασία σχετικά με τα Αγγλικά πανεπιστήμια. Είναι μια πολύ συνεργάσιμη υπηρεσία, γιατί παρόλο που η απόφαση μου να σπουδάσω στην Αγγλία ήταν της τελευταίας στιγμής, κατάφεραν να με βοηθήσουν να πάρω και να κάνω τις σωστές επιλογές.

Τέλος, τι θα συμβούλευες κάποιον που έχει αμφιβολίες αν θα σπουδάσει Κύπρο ή Αγγλία;

Το αν θα σπουδάσω Κύπρο ή Αγγλία ήταν και δική μου σκέψη όπως προανέφερα. Δεν το μετάνιωσα που ήρθα Αγγλία και είμαι πολύ ευχαριστημένη με τη ζωή εδώ. Το θέμα αυτό όμως είναι καθαρά οικονομικό, γιατί σίγουρα η ζωή εδώ είναι πιο ακριβή.

Αν είχα ομως ξανά την επιλογή να διαλέξω πού να σπουδάσω, πάλι αυτό θα διάλεγα.