Σκέφτεσαι πού να σπουδάσεις αλλά σε προβληματίζει η επιλογή του πανεπιστήμιου, ή ακόμα και της χώρας; Συμβουλεύεσαι συχνά φίλους ή γνωστούς που θέλουν να σπουδάσουν, ή σπουδάζουν ήδη στην Αγγλία;

Μιλήσαμε πρόσφατα με 2 Κύπριες φοιτήτριες που τέλειωσαν τις σπουδές της πρόσφατα στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Middlesex University – Λονδίνου. Η Μαρίνα Παστελλή είναι 23 χρονών από τη Λεμεσό και πρόσφατα απόφοιτη με πτυχίο BA Interior Design. Η Ναταλία Λοΐζου είναι πρόσφατα απόφοιτη με πτυχίο BA English Language.

Πάμε να δούμε όσα μας είπαν για τις σπουδές τους στην Αγγλία: 

Οι λόγοι που πήγαν για σπουδές στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Middlesex του Λονδίνου

Μαρίνα: Η απόφαση μου να ξεκινήσω τις σπουδές μου στην Αγγλία ήταν μια επιθυμία που είχα από μικρή. Μετά από επίσκεψη που έκανα σε διάφορα πανεπιστήμια της Αγγλίας, αποφάσισα ότι το Middlesex θα είναι το πανεπιστήμιο που θα διαλέξω.

Ναταλία: Ένας από τους κύριους λόγους που επέλεξα το Middlesex University ήταν λόγω της θέσης του. Το να είμαι στο Λονδίνο, μια από τις πιο συναρπαστικές πρωτεύουσες του κόσμου, ήταν πολύ σημαντικό για ‘μένα.

Όταν επισκέφτηκα το Middlesex για πρώτη φορά, ερωτεύτηκα την πανεπιστημιούπολη του Hendon. Είχα ήδη διαβάσει ότι το Hendon είναι από τις μεγαλύτερες και καλύτερες πανεπιστημιουπόλεις στο Λονδίνο, έτσι οι προσδοκίες μου ήταν πολύ υψηλές.

Ήξερα από εκείνη τη στιγμή  ότι το Middlesex ήταν το ιδανικό μέρος για ‘μένα.

Οι πρώτες εμπειρίες και εντυπώσεις από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου και την περιοχή

Μαρίνα: Στην αρχή είχα κάποιες δυσκολίες προσαρμογής, λόγω αλλαγής περιβάλλοντος. Στη συνέχεια όμως αυτό άλλαξε, όταν γνώρισα καινούριους ανθρώπους και έμαθα καλυτέρα την περιοχή. Συγκεκριμένα, μου έκαναν εντύπωση οι αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις στις αίθουσες.

Ναταλία: Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το αξιοζήλευτο φάσμα των εγκαταστάσεων και ο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτουν οι φοιτητές. Από το αρχιτεκτονικά καινοτόμο (και οικολογικό πιστεύω) κτήριο Grove, μέχρι το γυμναστήριο Pod με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό γυμναστικής και τη βιβλιοθήκη Sheppard, με τους σύγχρονους υπολογιστές MAC, πιστεύω πραγματικά ότι το Middlesex αποτελεί ένα μέρος έμπνευσης για μάθηση.

Το αγαπημένο μου μέρος στην πανεπιστημιούπολη είναι το Quadrangle – ένας δημοφιλής και ευρύχωρος χώρος για συναντήσεις, που δικαίως είναι το επίκεντρο της πανεπιστημιούπολης, όπου περνάω τα περισσότερα διαλείμματα μου με τους συμφοιτητές μου.

Αλλαγές  στη ζωή τους από τότε που ξεκίνησαν να σπουδάζουν στο Middlesex

Μαρίνα: Σίγουρα είδα μεγάλες αλλαγές. Είναι διαφορετικό να είσαι “ανεξάρτητος” δηλαδή να πρέπει να κάνεις μόνη σου αυτά που σου έκανε η μαμά σου στο σπίτι. Αυτό για εμένα είναι ένα πολύ θετικό κομμάτι των σπουδών.

Εκτός από τις γνώσεις που παίρνεις στις σπουδές σου, ξεκινάς να γίνεσαι και αυτόνομο άτομο.

Ναταλία:  Υπάρχουν επίσης πολλές εκπληκτικές ευκαιρίες ανάπτυξης, σε μορφή societies και εργαστηρίων. Είμαι περήφανη που κατάφερα να κάνω αρκετούς φίλους που θα έχω μια ζωή!

Σχέση με καθηγητές και καθοδήγηση προς τους φοιτητές

Μαρίνα: Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι οι καθηγητές σου είναι στο πλευρό σου σε κάθε δυσκολία. Έχω να πω, από προσωπική μου εμπειρία, ότι οι καθηγητές του Middlesex είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν σε όλες τις καταστάσεις.

Θα σύστηνα το Middlesex σε κάποιον που θα ήθελε να ακολουθήσει Art and Design και συγκεκριμένα Interior Design.

Ναταλία: Περνώ πολύ καλά με τους καθηγητές στη σπουδή μου. Η βοήθεια και η υποστήριξή τους ήταν πολύτιμες μέχρι στιγμής. Είναι συναρπαστικό να μαθαίνεις από ανθρώπους που είναι τόσο ενθουσιασμένοι με τη δουλειά τους και που συμμετέχουν ενεργά στους τομείς τους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ειδικοί, ερευνητές, επαγγελματίες ή/και συγγραφείς. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε τη δέσμευσή τους σε εμάς.

Μας προκαλούν να φτάσουμε στα όριά μας και να γίνουμε καλύτεροι σε ό, τι κι αν κάνουμε, ενώ μοιράζονται τις δικές τους γνώσεις και προσωπικές εμπειρίες μαζί μας.

Όσα πρέπει να ξέρει όποιος σκέφτεται να σπουδάσει σύντομα Αγγλία και συγκεκριμένα στο Middlesex

Μαρίνα: Θα σύστηνα να επικοινωνήσει με το Society του πανεπιστήμιου, εκτός από τις αιτήσεις που θα ήταν καλό να συμβουλευτεί κάποιον σύμβουλο. Εκείνοι θα βοηθήσουν για την πιο εύκολη προσαρμογή στην περιοχή και γενικά στο πανεπιστήμιο.

Ναταλία: Έμαθα ότι η φοιτητική ζωή περιέχει και άλλα πράγματα, πέρα από το καθιερωμένο διάβασμα. Υπάρχει πάντα κάτι που συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο του Middlesex, το οποίο είναι ιδανικό για γνωριμίες νέων ατόμων, όπως τα societies και τα εργαστήρια.