Μηνιαια έξοδα:

Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το κόστος ζωής στη Γερμανία είναι αρκετά λογικό. Οι τιμές για φαγητό, διαμονή, ρούχα, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.τ.λ. είναι κατά βάση σύμφωνες με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Θα χρειαστείτε περίπου 300-600 ευρώ το μήνα για να καλύψετε τα έξοδα διαμονής σας ανάλογα με την πόλη, την τοποθεσία στην πόλη και το αν η κατοικία δίνεται απο τον οργανισμό φοιτητών (Studentenwerk) ή απο ιδιώτη. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερή σας δαπάνη.

Ασφάλεια υγείας:

Στη Γερμανία η ασφάλεια υγείας είναι αναγκαστική για όλους. Δεν θα σας επιτραπεί η εισδοχή σε γερμανικά πανεπιστήμια αν δεν έχετε απόδειξη ότι είστε ασφαλισμένοι. Θα πρέπει είτε να αιτηθείτε για μία στη Γερμανία, είτε να υποβάλετε αίτημα απαλλαγής απο την υποχρεωτική ασφάληση, νοουμένου ότι είστε ασφαλισμένοι στην Κύπρο.

Δίδακτρα γερμανικών πανεπιστημίων:

Τα δίδακτρα στα γερμανικά πανεπιστήμια είναι πολύ χαμηλά και κάποια πανεπιστήμια δεν χρεώνουν καθόλου δίδακτρα. Τα περισσότερα γερμανικά πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση. Χαμηλά δίδακτρα χρεώνονται, ωστόσο, για τα προγράμματα σπουδών μεταπτυχιακού τίτλου. Όλοι οι φοιτητές πρέπει να πληρώνουν ένα μικρό ποσό το οποίο αποτελείται κυρίως απο εισητήριο διακήνησης σε όλα τα μεταφορικά μέσα της πόλης.