Σύμφωνα  με τον κ. Κρίς Σωφρονίου, Δ/νων Σύμβουλο της Global Educational Services, η  διευθύντρια του Οργανισμού Universities UK International, κα Vivienne Stern, μίλησε για τον προβληματισμό, την σύγχυση, την  αναστάτωση, τις προκλήσεις αλλά κυρίως τις ευκαιρίες  στην  τριτοβάθμια εκπαίδευση  που επιφέρει το  Brexit.  Τόνισε χαρακτηριστικά  ότι  “Το  2019, αφού αποχωρήσει η Μ. Βρετανία από την  Ευρωπαϊκή  Ένωση,  θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος διάρκειας δύο χρόνων, άρα μέχρι και το 2020 παραμένουμε συμμέτοχοι στο Erasmus και το Horizon 2020,  που αφορούν στην έρευνα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο  διοργανώθηκε  στην Αθήνα  στις 10 Μαϊου, υπό την αιγίδα του  Βρετανικού  Συμβουλίου  σε συνεργασία με τον οργανισμό Universities UK International και με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας και Εκπαιδευτικών Φορέων που προσφέρουν διασυνοριακή τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Εξετάσθηκαν οι πιθανές επιπτώσεις του  Brexit στις υπάρχουσες δομές καθώς και τις μελλοντικές ευκαιρίες για διασυνοριακή εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ακόμη  ότι “Για την ώρα, τίποτα δεν έχει αλλάξει: Συνεχίζουμε να δουλεύουμε όπως δουλεύαμε, οι φοιτητές μπορούν ακόμα να έρθουν να σπουδάσουν στην M. Βρετανία, το Erasmus παραμένει επιλογή και δουλεύουμε πολύ σκληρά για να παραμείνει και την επόμενη ημέρα”

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει εγγυήσεις ότι όσοι ξεκινήσουν τις σπουδές τους το 2018-19 δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλλαγές στα δίδακτρα

Αν και οι διαπραγματεύσεις  βρίσκονται  ακόμα σε εξέλιξη, δύο στοιχεία επιτρέπουν στην κα. Stern  να εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον των σπουδών των Ελλήνων,  και γενικότερα  των Ευρωπαίων στη Βρετανία: Πρώτον, η Βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει εγγυήσεις ότι όσοι ξεκινήσουν τις σπουδές τους το 2018-19  δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλλαγές στα δίδακτρα, ακόμα και όταν το Brexit συντελεστεί. Μάλιστα, αναμένεται σύντομα και η επέκταση των εγγυήσεων αυτών και για όσους ξεκινήσουν τις σπουδές τους το 2019-20. Δεύτερον, ο αριθμός των αιτήσεων Ευρωπαίων για σπουδές το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος στη Βρετανία είναι  αυξημένος  αυτή την στιγμή κατά 2%, το οποίο και θα ξεπεράσει.

Συμπλήρωσε  επίσης  ότι  ”Η αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή και έχει αρχίσει να εντείνεται, όσο πλησιάζουμε στην υλοποίηση του Brexit”   και κατέληξε ότι

“Είμαστε όμως εδώ, για να διαβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για τους Έλληνες φοιτητές”.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα  για τον  κ. Κρίς  Σωφρονίου  δεν είναι κάτι που  εύκολα προσπερνιέται, αφού μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο και την ανακοίνωση της συμφωνίας και των βασικών αρχών που θα διέπουν την έξοδο της ΜΒ  από την ΕΕ,   θα δούμε τι πραγματικά θα συμβεί.

Ο κ. Σωφρονίου πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθεί άμεση  απάντηση  από την Βρετανική κυβέρνηση και να ανακοινωθεί σύντομα, αφού η αβεβαιότητα είναι απερίγραπτα μεγάλη και την βιώνουν τόσο οι μαθητές  όσο και οι γονείς τους έντονα τόσο  στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.  Το  Ακαδημαϊκό Έτος  Σπουδών  2019-2020  είναι προ των πυλών και σίγουρα θα επιφέρει μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγής  φοιτητών στην ΜΒ. Είναι αξιοσημείωτο να επισημανθεί ότι  το  ποσό  των διδάκτρων για τους   φοιτητές της ΕΕ  καθορίζεται από την Βρετανία και όχι  την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Οπότε  ουσιαστικά  εξαρτάται  από την  καθορισμένη θέση της  Βρετανίας για το πόσο θα ελιχθεί  ώστε τα  ακαδημαϊκά  προγράμματα σπουδών να είναι ανταγωνιστικά   σε σύγκριση με  τις  χώρες της   ΕΕ.