Με στρατηγική επένδυση στη γνώση, εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, δέσμευση στη συνεχή βελτίωση, και ολοένα και περισσότερα ακαδημαϊκά και ερευνητικά επιτεύγματα και διακρίσεις, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC) αποτελεί πλέον ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια στην Ευρώπη.

Σπουδές 5 Αστέρων

Τον Ιούνιο 2021, με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας αξιολόγησης Πανεπιστημίων του διεθνή οργανισμού «QS Stars University Ratings», το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάχθηκε μεταξύ των 72 κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου που έχουν λάβει την ανώτατη διάκριση, 5 αστέρια για τη συνολική τους απόδοση (overall performance) ως επίσης και πέντε αστέρια στους τομείς της Διδασκαλίας, Απασχολησιμότητας, Διεθνοποίησης, Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, και Φοιτητικές Υπηρεσίες-Στήριξη Φοιτητών, ενώ 5 αστέρια έχει λάβει και το πρόγραμμα Ιατρικής, γεγονός που κατατάσσει τη συγκεκριμένη σχολή ανάμεσα στις κορυφαίες Ιατρικές Σχολές διεθνώς. Επιπρόσθετα το Times Higher Education Impact Rankings 2022 κατέταξε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τρίτη συνεχή χρονιά, ανάμεσα στα 201+ καλύτερα πανεπιστήμια στο κόσμο στον τομέα της καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και υποδομών.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μέλος της Galileo Global Education, ο μεγαλύτερος Ευρωπαϊκός οργανισμός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη, μέτοχος του οποίου είναι το Γαλλικό κράτος, με 54 ακαδημαϊκά ιδρύματα, με περισσότερες από 91 πανεπιστημιουπόλεις σε 13 χώρες με πάνω από 170.000 φοιτητές. Αριστεία στην Έρευνα και τη Καινοτομία Η ερευνητική δραστηριότητα του πανεπιστημίου συγκεντρώνεται στα Κέντρα Αριστείας CERIDES – Excellence in Innovation and Technology και SOCIEATH Center of Excellence in Research & Innovation in the Social Sciences, the Arts and the Humanities καθώς επίσης και άλλα δέκα μικρότερα ερευνητικά κέντρα.

Η εξωτερική χρηματοδότηση για έρευνα και καινοτομία στο πανεπιστήμιο, καθώς και οι δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές (Scopus Elsevier), έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια. Η χρηματοδότηση προέρχεται από εγχώριες πηγές όπως το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) καθώς επίσης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Horizon και Erasmus). Πέντε ακαδημαϊκοί του πανεπιστημίου κατατάσσονται στους κορυφαίους 2% επιστήμονες παγκοσμίως.

the-european-university

Πρωτοπόρος Ιατρική Σχολή

Η Ιατρική Σχολή, με ακαδημαϊκό προσωπικό που περιλαμβάνει επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, ανάμεσα τους και κατόχους βραβείων Νόμπελ, καθώς και με την διαπίστευση μέσω της διαδικασίας του World Federation of Medical Education (WFME), που είναι η ψηλότερη διαπίστευση στην Ιατρική, εξασφαλίζει τη διεθνή αναγνώριση του πτυχίου ανοίγοντας πόρτες για συνέχιση της κλινικής άσκησης για ειδικότητα ανά το παγκόσμιο, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των αποφοίτων Ιατρικής.

Η Σχολή προσφέρει ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα σπουδών, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα μεθοδολογιών στη διδασκαλία και στη εκμάθηση. Αυτές περιλαμβάνουν διαλέξεις, πρακτική άσκηση, διαδραστική διδασκαλία (problem-team-task-based learning), σεμινάρια κλινικών δεξιοτήτων, εικονική́ (virtual) μάθηση και κλινική́ εκπαίδευση από το 1ο έτος σπουδών με ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Κύπρου, καθώς και καλοκαιρινά προγράμματα εκπαίδευσης στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας έτσι τη σημασία της εφαρμογής των θεωριών, και αναπτύσσοντας περαιτέρω τα επαγγελματικά προσόντα των φοιτητών και τις κλινικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Ίδρυση Ιατρικής Σχολής του EUC στην Φρανκφούρτη Προσηλωμένο στην στρατηγική του για διεθνή ανάπτυξη και αξιοποιώντας το σύγχρονο, καινοτόμο και διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου θα προσφέρει από τον Σεπτέμβριο του 2022 το πτυχίο Ιατρικής (MD Medicine) στην Γερμανία με εγκαταστάσεις στην Φρανκφούρτη πλήρως εξοπλισμένες και σχεδιασμένες για την επιτυχή προετοιμασία των φοιτητών. Οι φοιτητές Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Φρανκφούρτη θα έχουν την ευκαιρία για κλινική εκπαίδευση σε διάφορα νοσοκομεία με τα οποία το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει συνάψει συμφωνίες. Με τη διεθνή καταξίωση “πέντε Αστέρια” στη βαθμολογία QS Stars University Ratings, το πρόγραμμα Ιατρικής στην Φρανκφούρτη εγγυάται μια άρτια εκπαίδευση με εξαίρετες μελλοντικές προοπτικές απασχόλησης παγκοσμίως. Η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής στην Φρανκφούρτη είναι περαιτέρω επιβεβαίωση της διεθνούς αναγνώρισης και του κύρους του Πανεπιστημίου αλλά και απόδειξη ότι συνεχίζει να λειτουργεί ως ένας κόμβος αριστείας και καινοτομίας που δημιουργεί συνεχώς προστιθέμενη αξία για την Κύπρο.

Η Μοναδική Οδοντιατρική Σχολή στην Κύπρο

Το μοναδικό πτυχίο Οδοντιατρικής στην Κύπρο προσφέρεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα σε υπερσύγχρονα εργαστήρια, όπως Ανατομίας, Προσομοίωσης Εικονικής Οδοντιατρικής, Προσομοιωτών Στόματος και Ψηφιακής Οδοντιατρικής, ενώ η κλινική άσκηση πραγματοποιείται στην εξειδικευμένη Πανεπιστημιακή Οδοντιατρική Κλινική που λειτουργεί στην πανεπιστημιούπολη του EUC, στοχεύοντας στην άμεση και απρόσκοπτη σύνδεση της θεωρητικής εκπαίδευσης με τη πρακτική άσκηση. Πρόκειται για ένα 5ετούς φοίτησης πρόγραμμα σπουδών που διδάσκεται στα αγγλικά. Η Σχολή Οδοντιατρικής είναι πλήρες μέλος της Ένωσης Οδοντιατρικής Εκπαίδευσης στην Ευρώπη (Association of Dental Education in Europe) και το πτυχίο Οδοντιατρικής αναγνωρίζεται διεθνώς και οι απόφοιτοι μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του General Dental Practitioner σε περισσότερες από 32 Ευρωπαϊκές χώρες

Το Πιο Ολοκληρωμένο Τμήμα Επιστημών Υγείας και Τμήμα Ζωής

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη δέσμη προγραμμάτων σπουδών στους τομείς Επιστημών Υγείας και Ζωής, προσφέροντας συνολικά 23 προγράμματα σπουδών, ενώ 11 από αυτά κατ’ αποκλειστικότητα στην Κύπρο. Ειδικότερα το Πανεπιστήμιο προσφέρει προγράμματα σπουδών που οδηγούν σε πτυχία όπως Βιολογικές Επιστήμες, Φαρμακευτική, Βιοïατρικές Επιστήμες, Λογοθεραπεία, Φυσικοθεραπεία, Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή, Εργοθεραπεία, Νοσηλευτική, Διατροφή – Διαιτολογία, Ακτινοτεχνολογία-Ακτινοθεραπεία.

Αυτοτελής Νομική Σχολή

Η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η πρώτη αυτοτελής Νομική Σχολή στην Κύπρο, προσφέρει προπτυχιακό πρόγραμμα Νομικής Κυπριακού Δικαίου και Πρόγραμμα Νομικής Ελληνικού Δικαίου, πτυχία που έχουν αναγνωριστεί επίσημα από την Νομική Υπηρεσία και οι απόφοιτοι εγγράφονται στα μητρώα ασκούμενων των Δικηγορικών Συλλόγων της Κύπρου και της Ελλάδας (χωρίς εξετάσεις επάρκειας). Επιπρόσθετα προσφέρει Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακά Προγράμματα στο Ποινικό, Διεθνές Εμπορικό και Δημόσιο Δίκαιο. Μέρος της βιωματικής μάθησης των φοιτητών Νομικής είναι η παρακολούθηση διαλέξεων στο εξωτερικό όπως στο Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, στο Συμβούλιο της Επικράτειας και στον Άρειο Πάγο στην Ελλάδα.

Πρώτο Business School

Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι το 1ο Business School στην Κύπρο, με τα προγράμματα της Σχολής να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη των οικονομικών επιστήμων. Σημειώνεται πως απόφοιτοι του Πτυχίου Λογιστικής απαλλάσσονται 12 από τα 15 μαθήματα του ICEAW (ACA) και έως 9 από τα 13 του ACCA. Η τοποθέτηση φοιτητών σε προγράμματα πρακτικής άσκησης συνδέει τους μελλοντικούς αποφοίτους με την αγορά εργασίας και κτίζει σημαντικές δεξιότητες που απαιτούνται από τους εργοδότες στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Η πρόσφατη συνεργασία της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων με το Cambridge Center for Alternative Finance, συμβάλλει στην ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών αγορών και την προώθηση της χρηματοοικονομικής ένταξης.

Τμήμα Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μηχανικής

Το Τμήμα προσφέρει πτυχία στους τομείς τις Πληροφορικής, Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Συστημάτων Πληροφορικής και Ηλεκτρολογικής και Ηλεκτρονικής Μηχανικής, αναγνωρισμένα από το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), και πλήρως ενημερωμένα με βάση τις διεθνείς οδηγίες των επαγγελματικών φορέων Ένωσης Υπολογιστικών Μηχανημάτων (ACM) και Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE). Η διασύνδεση του Τμήματος με το StartUp Center Powered by Microsoft ενισχύει τους tech entrepreneurs, υποστηρίζοντας και βελτιώνοντας της ιδέες τους που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή νέων λύσεων από τους φοιτητές και αποφοίτους του κλάδων Πληροφορικής και Μηχανικής του EUC.

Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

Μια δυναμική Σχολή με τρία τμήματα που προσφέρουν προγράμματα σπουδών στην εκπαίδευση, μουσική, γραφικές τέχνες και ψυχολογία. Η Σχολή εποπτεύει το Κέντρο Κ.Ε.ΨΥ.ΠΑ (Εφαρμοσμένη Ψυχολογία και Προσωπική Ανάπτυξη) στο τρίπτυχο Πρόληψη-Αξιολόγηση-Θεραπεία και προσφέρει τις υπηρεσίες στην κοινότητα του Πανεπιστήμιου. Σύμπραξη με το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για το μεταπτυχιακό στην Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση Η αυξημένη ζήτηση Μεταπτυχιακών προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης οδήγησε και στην ανάπτυξη μιας σημαντικής συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για μια διαπανεπιστημιακή σύμπραξη με την οποία ενδυναμώνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών οργανισμών επί ενός προγράμματος που δημιουργεί προστιθέμενη ακαδημαϊκή αξία. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου «ΜΑ Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση», το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλαμβάνει την πραγματοποίηση της διά ζώσης Πρακτικής Άσκησης των φοιτητριών/των στην Ελλάδα. Η πρακτική άσκηση τόσο σε Ελλάδα όσο και Κύπρο προσφέρεται μέσα από το μάθημα Σχολική Εμπειρία (24 ECTS/600 ώρες).

Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης

Ανταποκρινόμενη στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί πλέον την εναλλακτική επιλογή σπουδών. H Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης προσφέρει μια διευρυμένη δέσμη προγραμμάτων σπουδών σε επίκαιρους τομείς όπως Ασφάλεια Κυβερνοχώρου, Τεχνητή Νοημοσύνη, Δημόσια Υγεία, Ψυχική Υγεία Παιδιού και Εφήβου, Λογοπαθολογία και άλλα. Σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας της Μονάδας Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης είναι η κορυφαία τεχνογνωσία του ακαδημαϊκού προσωπικού που είναι πλήρως καταρτισμένο στο μοντέλο ψηφιακής εκπαίδευσης και προσηλωμένο στη στήριξη των φοιτητών. H παροχή του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού, προσαρμοσμένου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, συνεχής πρόσβαση στη σύγχρονη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Blackboard, 24ωρη τεχνική υποστήριξη βοηθά τον φοιτητή ώστε να έχει τον έλεγχο της διαδικασίας μάθησής του, κάνοντας αποδοτικότερη διαχείριση του χρόνου του και αποτελεσματικότερη επίτευξη μαθησιακών αποτελεσμάτων.