Στην προσπάθειά της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κυρίας Τερέζας Μέι να κερδίσει την υποστήριξη των νέων αποφάσισε να προσφέρει δυο οικονομικά πλεονεκτήματα σε όλουσς τους φοιτητές, τώρα και εις το μέλλον. Από αυτό το μέτρο επωφελούνται όχι μόνο οι Βρετανοί φοιτητές αλλά και όλοι οι φοιτητές από την Ευρώπη που σπουδάζουν ή θα σπουδάσουν στην Βρετανία.

Πρώτον, ανακοίνωσε το πάγωμα των διδάκτρων στις £9,250 για το 2018 από τα 9,500. Το δεύτερον, και ίσως το πιο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι ανέβασε από £21,000 σε £25,000 το όριο του μελλοντικού ετήσιου μισθού πέραν του οποίου θα υποχρεούται ο εργαζόμενος τέως φοιτητής να πληρώνει για εξόφληση του χρέους του. Με αυτό το τρόπο ο απόφοιτος θα αρχίσει να αποπληρώνει όταν αρχίσει να λαμβάνει ετήσια αμοιβή £25,000. Το δάνειο θα διαγράφεται στα 30 χρόνια εάν ο δανειζόμενος φοιτητής δεν καταφέρει να γίνει υψηλόμισθος και δεν επιτύχει να αποπληρώσει το χρέος του.

Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί φοιτητές μπορεί να μη ξεπληρώσουν το δάνειό τους ποτέ, χωρίς καμιά αρνητική επίπτωση. Αν όμως φανούν τυχεροί και κερδίζουν αρκετά λεφτά στο μέλλον, τότε βέβαια θα πληρώσουν το δάνειο αλλά και πάλι σε μειωμένες μηνιαίες δόσεις.

Ως εκπαιδευτικός σύμβουλος της Global Education χαιρέτισα αυτή την κίνηση που έγινε βέβαια για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Φαίνεται ότι αυτή θα είναι μια σειρά από ενέργειες προς τη κατεύθυνση της στήριξης των φοιτητών.  H αύξηση του εισοδήματος αποπληρωμής θα ενθαρρύνει αρκετούς νέους να σπουδάσουν, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν μονάχα όταν θα αρχίσουν να κερδίζουν έναπολύ καλό μισθό.

Chris Sofroniou

Διευθύνων Σύμβουλος στην Global Educational Services