Ο Εκπαιδευτικός Σύμβουλος Σπουδών, Κρίς Σωφρονίου(Global Educational Services), μας εξηγεί γιατί οι εργοδότες συνήθως προτιμούν να προσλάβουν αποφοίτους Πανεπιστημίων του Εξωτερικού, στην Ευρώπη και την Αμερική.
Όταν οι εργοδότες ή Υπεύθυνοι του Ανθρώπινου Δυναμικού κοιτάζουν τα βιογραφικά για να επιλέξουν τους υποψηφίους συγκεκριμένης θέσης εργασίας, εκτός από τα ακαδημαϊκά προσόντα, βάσει της εμπειρίας τους εντοπίζουν και άλλα στοιχεία της προσωπικότητάς τους.
Εάν σπουδάσεις σε ξένη χώρα έχεις την ευκαιρία να διευρύνεις τους ορίζοντές σου, να γνωρίσεις άλλους πολιτισμούς, διαφορετικούς ανθρώπους καινούριες νοοτροπίες. Αποκτάς πλέον πολιτισμική μόρφωση πολύ σημαντική για την εξέλιξη και το μέλλον των επιχειρήσεων. Βελτιώνεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες που είναι εξαιρετικά χρήσιμες στον εργασιακό τομέα ως αποτέλεσμα των εμπειριών που απέκτησες σπουδάζοντας στην ξένη χώρα. Μπορείς να φιλτράρεις, να αναλύσεις και να βρεις εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματα και τις δυσκολίες που συναντάς καθημερινά στην εργασία σου. Ενδυναμώνεις τον εαυτό σου, ανεξαρτητοποιείσαι και με ευελιξία προσαρμόζεσαι αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της θέσης εργασίας. Η δύναμη της θέλησης, να αφήνεις τις ανέσεις και την ασφάλεια του σπιτιού σου για να σπουδάσεις σε μια ξένη χώρα επιλογής, όπου θα αντιμετωπίσεις οτιδήποτε καινούργιο, χωρίς να φοβάσαι τις προσκλήσεις, προϋποθέτει ωριμότητα και θάρρος.
Οι εργοδότες και οι υπεύθυνοι ανθρώπινου Δυναμικού θεωρούν ότι οι φοιτητές που σπούδασαν στο εξωτερικό προφανώς είναι πιο ανοιχτοί σε αλλαγές και έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και οξυδέρκεια που τους επιτρέπει να προσαρμοστούν γρηγορότερα σε νέες καταστάσεις για την ευημερία και το μέλλον της εταιιρείας.
Τα φοιτητικά χρόνια αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να επενδύσει κανείς συν τοις άλλος, στην εκμάθηση ή την βελτίωση των γνώσεων σε μια ή περισσότερες ξένες γλώσσες για την επαγγελματική σταδιοδρομία. Είναι ένα μεγάλο bonus για το βιογραφικό σου, για τη διεκδίκηση θέσεων εργασίας μελλοντικά, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και το εξωτερικό.
Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ειδικά εάν η γλώσσα είναι η Αγγλική, η διεθνής γλώσσα των επιχειρήσεων. Θεωρείται ότι μια ξένη γλώσσα την μαθαίνεις πολύ καλά και στην χώρα σου, όμως υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ της γνώσης της γλώσσας και της εξειδίκευσης στη χρήση της γλώσσας. Επιπρόσθετα η απόκτηση της προφοράς αποκτιέται κυρίως μονάχα εάν ζεις στην συγκεκριμένη χώρα.
Σήμερα οι περισσότερες εταιρείες για να ευδοκιμήσουν και να είναι υγιείς ασχολούνται με το διεθνή εμπόριο ή συνεργάζονται με αρκετές χώρες του εξωτερικού. Ο εργοδότης θα προτιμήσει ο υπάλληλός του να γνωρίζει καλά την αγγλική γλώσσα.
Σπουδάζοντας στο εξωτερικό κυρίως σε μεγάλες χώρες ο φοιτητής θα μπορέσει να κτίσει μια μεγάλη βάση προσωπικών δεδομένων από συμφοιτητές, φίλους και γιατί όχι και καθηγητές και προσωπικό του Πανεπιστημίου, η οποία θα φανεί χρήσιμη στο μέλλον. Οι συμφοιτητές που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμουν θα επιστρέψουν στην χώρα τους και θα γίνουν νέοι επαγγελματίες. Ο φοιτητής επιστρέφοντας από τις σπουδές του θα έχει ένα διεθνή δίκτυο γνωριμιών που θα του δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλους συναδέλφους.
Συνεχίζοντας ο κ. Σωφρονίου αναφέρει ότι συμβουλεύει πάντοτε τους φοιτητές που πηγαίνουν για σπουδές σε επιλεγμένα Πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες, επιβάλλεται να διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο κάνοντας νέες γνωριμίες με φοιτητές όχι μόνο της χώρας υποδοχής, αλλά και άλλων εθνικοτήτων, κτίζοντας έτσι μια φιλία ζωής που θα μπορεί να φανεί χρήσιμη και στα επαγγελματικά τους σχέδια. Οι εργοδότες πλέον αναζητούν άτομα που είναι σε θέση να επικοινωνούν και να αλληλοεπιδρούν με άτομα διαφορετικών Εθνικοτήτων και πολιτισμών. Επίσης τα άτομα που σπουδάζουν σε μια ξένη χώρα εξασκούν περισσότερο τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, για να μπορέσουν να συνεννοηθούν με τους συμφοιτητές τους για την ολοκλήρωση μια ομαδικής εργασίας. Εξασκούν δηλαδή και τους 7 τύπους διαπροσωπικών δεξιοτήτων όπως: προφορική και γραπτή επικοινωνία, ακουστικές και δεξιότητες διαπραγμάτευσης, επίλυση προβλήματος, λήψη απόφασης και αποφασιστικότητα.
Αυτό δεν αποτελεί γενικό κανόνα, και βέβαια ο απόφοιτος Πανεπιστημίου της χώρας του μπορεί να υπερισχύσει σε μια συνέντευξη εργασίας, απλά ο φοιτητής που σπουδάζει στο εξωτερικό αποκτά όλες τις παραπάνω μοναδικές εμπειρίες που αναφέραμε, και χαρακτηριστικά γνωρίσματα που ο εργοδότης προτιμά να έχει ο εργαζόμενός του για να τον προσλάβει. Η γνώση των παραδόσεων μιας χώρας και ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία λειτουργεί σε διαφορετικούς πολιτισμούς, είναι αβαντάζ για οποιοδήποτε νέο που επιδιώκει να επιτύχει επαγγελματικά.