Η κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει στις 21 Απριλίου 2017 πως οι φοιτητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν να δικαιούνται οικονομική στήριξη για τις πτυχιακές, μεταπτυχιακές ή σπουδές προηγμένης μάθησης κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018 μέχρι 2019.

Ο Διευθύνων σύμβουλος της Global S & C Educational Services Κρις Σωφρονίου αναφέρει πως η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική και ήρθε πολύ νωρίτερα απ’ ότι πέρυσι, επιτρέποντας στο Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για Κύπριους φοιτητές.

Η απόφαση αυτή σημαίνει πως οι φοιτητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αιτούνται για κάποιο πτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε Πανεπιστήμιο ή εκπαιδευτικό οργανισμό της Αγγλίας, θα συνεχίσουν το 2018 μέχρι 2019 να έχουν πρόσβαση σε φοιτητικά δάνεια και φοιτητικές χροηγίες, ακόμη και αν η σπουδή τους ολοκληρωθεί μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα δίδακτρα των φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι τα ίδια με τα δίδακτρα φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό όμως δεν ισχύει για διεθνής φοιτητές.

Οι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δικαιούνται επίσης να αιτηθούν σε διάφορα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά το 2018-2019 για διδακτορική υποτροφία, ώστε να βοηθηθούν με την κάλυψη των εξόδων τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Πανεπιστημίων και Επιστημών της Αγγλίας Jo Johnson αναφέρει πως «ήμασταν ξεκάθαροι για την δέσμευσή μας προς τον διεθνούς αναγνωρισμένο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέσα από την μοντέρνα βιομηχανική στρατηγική μας και το ποσό των £4.7 εκατομμυρίων που διατίθενται για έρευνα και καινοτομία στα επόμενα 5 χρόνια, εξασφαλίζουμε πως το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τις ικανότητες και το περιβάλλον που απαιτείται για να συνεχίσει να πορεύεται της ακαδημαϊκής κοινότητας και έρευνας. Ένα κύριο κομμάτι της επιτυχίας μας είναι να προσελκύουμε ταλέντα από ολόκληρη την εμφύλιο. Αυτό ενθαρρύνει τα λαμπρότερα μυαλά από όλη την Ευρώπη για να συνεχίσουν να αιτούνται για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, νιώθοντας ασφάλεια προς την γνώση πως η οικονομική βοήθεια είναι διαθέσιμη αν χρειαστεί.