Τα 10 βασικά life skills είναι μια δομή ικανοτήτων που συνθέτουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα ανθρώπων, ικανών να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση.

Οι δεξιότητες αυτές  διδάσκονται και καλλιεργούνται, αλλά δεν διδάσκονται ποτέ στις υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές του σχολείου ή του Πανεπιστημίου. Μπορούν όμως να αποκτηθούν μέσω της εμπειρίας  και είναι απαραίτητες  για  επιτυχία στον 21ον αιώνα, χρήσιμες τόσο για υγιείς κοινωνίες όσο και για ισχυρούς, δυναμικούς ανθρώπους,  με μεγάλες προσδοκίες στην αγορά εργασίας.

Οι δέκα βασικές δεξιότητες ζωής είναι:

  1. Κοινωνικές δεξιότητες

Στο πανεπιστήμιο θα συναντήσετε ανθρώπους από διάφορες κουλτούρες και πολιτισμούς. Θα πρέπει να εξασκήσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες  για να αποκτήσετε φίλους .Θα μάθετε επίσης να εργάζεστε σε ομάδες σε συλλογικές προσπάθειες.

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι καθοριστικές για την επαγγελματική σας  πορεία. Είτε όταν χρειαστεί να παρουσιάσετε τη δουλειά σας στους προϊσταμένους σας, είτε όταν προσπαθείτε να κάνετε ένα νέο πελάτη να εμπιστευτεί την επιχείρηση σας, είτε όταν θέλετε να αναπτύξετε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σας.

  1. Ικανότητα Οργάνωσης

Μακριά  από τις ανέσεις του σπιτιού, θα αντιληφθείτε  πόση προσπάθεια και σχεδιασμός χρειάζεται για να έχετε μαγειρεμένο φαγητό και καθαρό σπίτι. Το να σχεδιάζεις και να προετοιμάζεις ακόμα και τα γεύματά σου εκ των προτέρων σου βελτιώνει την Ικανότητα για οργάνωση.

  1. Ταπεινοφροσύνη – μαθαίνεις να ζητάς βοήθεια

Στο πανεπιστήμιο, υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα πληροφοριών που πρέπει να γνωρίζεις . Πρέπει να καταλάβεις πώς θα κάνεις την εγγραφή, ποιοι είναι οι καθηγητές σου, και πολλά άλλα ακόμα. Θα πρέπει να μάθεις να ζητάς βοήθεια κυρίως από τους μεγαλύτερους φοιτητές. Επιπλέον, θα πρέπει να ρωτάςς τους καθηγητές ή τη γραμματεία που μπορούν  να απαντήσουν στις ερωτήσεις σου. Η τακτική αυτή θα σε βοηθήσει και στη μελλοντική σταδιοδρομία σου όταν θα χρειαστεί να ρωτήσεις συναδέλφους σου ή τον προϊστάμενο σου για να μάθεις για την δουλειά σου και να μπορέσεις να προχωρήσεις.

Μην ξεχνάτε ότι τα πραγματικά επιτυχημένα άτομα δεν φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια και δεν διστάζουν να πουν ένα «ευχαριστώ».

  1. Διαχείριση χρόνου

Να είσαι στην ώρα σου για τις διαλέξεις ,να κρατάς τις προθεσμίες των καθηγητών σου για την παράδοση των μελετών σου, να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου στην ώρα τους, είναι  όλα ζωτικής σημασίας στον ακαδημαϊκό κόσμο καθώς και στην πραγματική διαχείριση του χρόνου στο εργασιακό σου περιβάλλον.

  1. Διαχείριση Χρημάτων

Έχοντας τον έλεγχο των χρημάτων σας ως φοιτητές θα σας βοηθήσει και στην ενήλικη ζωή σας. Θα μάθετε να κάνετε ένα μηνιαίο προϋπολογισμό, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε τον έλεγχο των δαπανών σας.

  1. Έρευνα

Κατά την διάρκεια των σπουδών σας θα πρέπει να ετοιμάσετε μελέτες. Οι μελέτες αυτές για να συγγραφούν χρειάζονται έρευνα. Η ερεύνα αυτή θα σας διδάξει πώς να βρίσκετε αξιόπιστες πηγές κατά τη σύγγραφή δοκιμίων. Αυτές οι ικανότητες θα σας βοηθήσουν και στην εργασία σας στη ζωή, όπου θα πρέπει να βρίσκετε γρήγορες και αξιόπιστες πληροφορίες και τέλος να μπορείτε να τις αναλύετε για να παίρνετε σωστές αποφάσεις.

  1. Διαχείριση άγχους

Η περίοδος των εξετάσεων αλλά και οι προθεσμίες των μελετών μπορεί να είναι μια πολύ αγχώδης περίοδος. Οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν με επιτυχία αυτές τις καταστάσεις. Αυτό θα σας φανεί χρήσιμο όχι μόνο στο εργασιακό σας περιβάλλον αλλά και στην προσωπική σας ζωή.

  1. Δεξιότητες παρουσίασης

Οι παρουσιάσεις μπορεί να είναι αγχώδεις, αλλά αποτελούν  μιαν ικανότητα που θα πρέπει να αποκτήσετε διότι θα σας είναι απαραίτητη στην μελλοντική σας σταδιοδρομία.

  1. Εξοικείωση με την Τεχνολογία

Η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι των της ζωής των φοιτητών. Όλες οι εργασίες και οι μελέτες σας απαιτούν την συγγραφή τους σε Η/Υ. Η χρήση συσκευών νέας τεχνολογίας  για απλές  δραστηριότητες,  όπως είναι η ηλεκτρονική έκδοση φοιτητικής ταυτότητας, ο ηλεκτρονικός δανεισμός βιβλίων και πολλά άλλα.

Η γνώση πάνω στα προγράμματα Microsoft Office ®, στις εφαρμογές και στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό θεωρείται δεδομένη για έναν σύγχρονο υπάλληλο. Άλλωστε, ένας υπάλληλος χωρίς τα μέσα της τεχνολογίας δεν θα μπορεί να έχει μια γραμμή επικοινωνίας με όλους τους υποψήφιους πελάτες,  π.χ. μέσω του email. Στον σύγχρονο κόσμο, η τεχνολογία ανοίγει πόρτες!

Kρις Σωφρονίου

Εκπαιδευτικός Σύμβουλος

Global Educational Services