Η Ολλανδία βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Ευρώπης και συνορεύει στα ανατολικά με τη Γερμανία, το Βέλγιο προς το νότο και τη Βόρεια Θάλασσα στα βόρεια και δυτικά. Η χώρα είναι εξαιρετικά επίπεδη  με κυρίαρχο στοιχείο το νερό, μέσα σε λίμνες, ποτάμια και κανάλια.

Στην Ολλανδία ζουν  πάνω από 200 διαφορετικές εθνικότητες. Αυτή η πολιτιστική πολυμορφία έχει κάνει την Ολλανδία ένα μέρος όπου γνώση, ιδέες και πολιτισμοί από όλο τον κόσμο έρχονται κοντά και συνυπάρχουν αρμονικά. Αν και η ολλανδική γλώσσα είναι η εθνική γλώσσα, η πλειοψηφία του πληθυσμού (95%) μιλάει αγγλικά καθώς επίσης γερμανικά και γαλλικά. Η Ολλανδία είναι μια ασφαλής χώρα με χαμηλά επίπεδα βίας και εγκληματικότητας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ  ΣΥΣΤΗΜΑ

Το ολλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι δια δραστικό, με επίκεντρο το μαθητή και την ομαδική εργασία.. Η μέθοδος διδασκαλίας στα ολλανδικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βασίζεται στο σεβασμό κάθε ατόμου στις απόψεις και στις πεποιθήσεις του. Έχει ως στόχο να παρέχει στους φοιτητές την προσοχή και την ελευθερία που χρειάζονται για να αναπτύξουν τις δικές τους απόψεις, χώρο για πρωτοπορία, δημιουργικότητα στην εφαρμογή νέων γνώσεων  και ακαδημαϊκή κατάρτιση.

Υπάρχουν δύο είδη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ολλανδία:

  1. 14 Πανεπιστήμια Έρευνας (Research universities 3 χρόνια Bachelor)
  • προσφέρον προγράμματα με γνώμονα την έρευνα σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον.
  • υπάρχουν 240.000 φοιτητές στα πανεπιστήμια έρευνας
  1. 36 Πανεπιστήμια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Universities of applied sciences 4 χρόνια     Bachelor)
  • προσφέρουν προγράμματα που επικεντρώνονται στην πρακτική εφαρμογή των τεχνών και των επιστημών, τείνουν να είναι περισσότερο προσανατολισμένα προς την πρακτική από τα προγράμματα που προσφέρονται στα πανεπιστήμια έρευνας και προετοιμάζουν τους μαθητές για συγκεκριμένα επαγγέλματα.
  • υπάρχουν περισσότεροι από 446.000 φοιτητές στα πανεπιστήμια επαγγελματικής εκπαίδευσης

     Το ακαδημαϊκό έτος διαρκεί από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούλιο

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Τα κριτήρια εισδοχής ποικίλλουν ανάλογα με το Πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα σπουδών που ενδιαφέρει τον κάθε υποψήφιο. Τα περισσότερα προγράμματα απαιτούν εξέταση στην Αγγλική γλώσσα. Κάποιες Σχολές ζητούν επιπλέον από τους υποψήφιους να παρακαθίσουν σε συγκεκριμένες εξετάσεις σε θέματα σχετικά με τον κλάδο σπουδών. Ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών, απαιτείται η επιλογή συγκεκριμένων μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι φοιτητές δεν πληρούν τα κριτήρια εισδοχής σε πρόγραμμα σπουδών Προπτυχιακού επιπέδου, προσφέρονται ειδικά προπαρασκευαστικά προγράμματα (foundation courses) από ορισμένα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

  1. Προϋποθέσεις Εισαγωγής
  • μέσης  εκπαίδευσης  : Απολυτήριο  ή   Α Levels
  • μαθήματα επιλογής/κατεύθυνσης που απαιτούνται από το πανεπιστήμιο και τον κλάδο σπουδής που θα  υποβληθεί η αίτηση (για τον κλάδο της Ιατρικής απαιτούνται:

         Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Βιολογία  ή   4   Α  Levels στα προαναφερόμενα μαθήματα)

  1. Γλωσσικές απαιτήσεις (μία από τις τέσσερεις)
  • IELTS: ελάχιστη συνολική βαθμολογία : 6.0
  • TOEFL : ελάχιστη συνολική βαθμολογία : 80
  • Cambridge Certificate of Advanced English (CAE): ελάχιστη C
  • Cambridge Certificate of Proficiency in English (CPE): ελάχιστη C
  1. Έγγραφα που πρέπει να προσκομισθούν με την αίτηση εγγραφής
  • Διαβατήριο/ταυτότητα – επικυρωμένο και με την σφραγίδα APOSTILLE
  • Δίπλωμα & μετάφραση (εκτός αν είναι στα Αγγλικά, Ολλανδικά ή Γερμανικά) – επικυρωμένο και με την σφραγίδα APOSTILLE
  • Αντίγραφο βαθμολογίας και μετάφραση (εκτός αν είναι στα Αγγλικά, Ολλανδικά ή Γερμανικά) – επικυρωμένο και με την σφραγίδα APOSTILLE
  • Πιστοποιητικό επάρκειας Αγγλικής γλώσσας
  1. Επιπλέον έγγραφα :
  • Συστατική(ες) επιστολή (ες)
  • Πρόσθετα διπλώματα (χορού, μουσικής, αθλήματος, κ.α.)
  • Βιογραφικό σημείωμα
  • Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (motivation letter)

        Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων -εξαρτάται πάντα από τον κλάδο σπουδών και το Πανεπιστήμιο- λήγει, ως επί το πλείστον, την 1η Μαΐου.

Δίδακτρα
Ανταγωνιστικά  Δίδακτρα  που ξεκινούν από  €1.084 για το πρώτο έτος, €2,168 για το δεύτερο έτος και €2,168 για το τρίτο έτος για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 για τους φοιτητές που προέρχονται από χώρα της ΕΕ. Τα δίδακτρα για φοιτητές που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ είναι γενικά υψηλότερα.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΣΗ

Κάποια Πανεπιστήμια στην Ολλανδία διαθέτουν εστίες ή/και προσφέρουν βοήθεια στους φοιτητές για εξεύρεση στέγης εκτός Πανεπιστημίου. Αρκετά συνεργάζονται με τις ενώσεις φορέων στέγασης και τοπικούς φοιτητικούς συλλόγους, για τη στέγαση διεθνών φοιτητών. Συνήθως οι φοιτητές ενοικιάζουν δωμάτιο ή διαμέρισμα στην πόλη. Το κόστος διαβίωσης κυμαίνεται στα €800 – €1.000 Ευρώ μηνιαίως (συμπεριλαμβανομένων της διαμονής, διατροφής ασφάλειας κτλ.). Για τις μεγάλες πόλεις όπως το Άμστερνταμ, Ρόττερνταμ και Ουτρέχτη, υπολογίζεται λίγο ψηλότερο το κόστος διαβίωσης.