Μια από τις μεγάλε; αποφάσεις της ζωής ενός νέου είναι τι να σπουδάσει και πού να σπουδάσει.  Αυτά τα μεγάλά ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν από ένα νέο και τους γονείς του στην βάση των ειδικών ικανοτήτων του, τον προσωπικών του προτιμήσεων και της μελέτης των πιθανοτήτων για μια καλή απασχόληση, μια απασχόληση που θα έχει αρκετή ζήτηση στο συνήθως άγνωστο μέλλον.

Δεν είναι εύκολο να καθορίσει κανείς τις κοινωνικές, τις επιστημονικές τις τεχνολογικές και τις άλλες εξελίξεις του μέλλοντος αλλά μπορεί περίπου να υπολογίσει τις σπουδές που θα είναι περιζήτητές στο μέλλον.

Όσο για τον τόπο όπου πρέπει να σπουδάσει κανείς η μεγάλη διαίρεση βρίσκεται μεταξύ δύο κυρίως επιλογών είτε να σπουδάσει στην Κύπρο ή την Ελλάδα ή σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και κυρίως της Βρετανίας και γενικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Οι περισσότεροι φοιτητές που πάνε στο εξωτερικό πηγαίνουν στην Μεγάλή Βρετανία για εύλογούς λόγους. Καταρχήν υπάρχουν εκεί μερικά από  τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα πλεονεκτήματα τους. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιούν την Αγγλική γλώσσα, την πιο διεθνή και διαδεδομένη γλώσσα που αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για κάθε μελλοντική ενασχόληση. Σήμερα  οι περισσότερες εταιρείες  για να ευδοκιμήσουν και να είναι υγιείς ασχολούνται με το διεθνή εμπόριο ή συνεργάζονται με  αρκετές χώρες του εξωτερικού. Ο  εργοδότης θα προτιμήσει ο υπάλληλός του να  γνωρίζει καλά την αγγλική γλώσσα. Εξάλλου τα καλύτερα και πλουσιότερα βιβλία και περιοδικά για κάθε σχεδόν θέμα δημοσιεύονται στα Αγγλικά και ένα ς καλός νέος επιστήμονας πρέπει να μπορεί να τα παρακολουθεί άνετα αν πρόκειται να είναι ενήμερος και καλός σε ότι δουλειά κάνει.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα βρίσκεται στην ίδια την ακαδημαϊκή ατμόσφαιρα ενός μεγάλου και ιστορικού πανεπιστημίου όπως είναι τα περισσότερα στην Ευρώπη και Βρετανία. Σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο και σε μια μοντέρνα πόλη ένας φοιτητής μαθαίνει όχι μόνο από τις πανεπιστημιακές διαλέξεις και σεμινάρια αλλά και με την επαφή του με αξιόλογους συμφοιτητές του που προσφέρουν αλληλοβοήθεια και την κατάλληλη ποικιλομορφία τόσο στην γνώση όσο και στην νοοτροπία και την ζωή.

Ταυτόχρονα το να ζει ένας νέος για τρία ή τέσσερα χρόνια σε μια σύγχρονη και ανεπτυγμένη πόλη αποτελεί από μόνο του μια εκπαιδευτική εμπειρία. Θα έχει την ευκαιρία να διευρύνει τους ορίζοντές του, να γνωρίσει άλλους πολιτισμούς, διαφορετικούς ανθρώπους καινούριες νοοτροπίες. Αποκτά πλέον πολιτισμική  μόρφωση πολύ σημαντική  για την εξέλιξη και το μέλλον των επιχειρήσεων.

Οι σπουδές δεν σχετίζονται μόνο με ένα πτυχίο ή ένα δίπλωμα, σχετίζονται και με την ποιότητα της γνώσης και της ζωής που προσφέρει ένα πανεπιστήμιο και παρόλη την αξιόλογη πρόοδο των Κυπριακών και Ελληνικών πανεπιστημίων τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα προσφέρουν κάτι το ξεχωριστό και μια ποιότητα που συνδέετε με την μακρά και λαμπρή τους παράδοση.

Αυτό που ισχύει σε κάθε περίπτωση είναι ακόμη ποιο σημαντικό στην περίπτωση των μεταπτυχιακών σπουδών για ένα MA, MSc, PhD. Για μεταπτυχιακές σπουδές ο καλλίτερος τόπος για να πάει να σπουδάσει κανείς είναι χωρίς αμφιβολία σε ένα γνωστό πανεπιστήμιο του εξωτερικού πάλι με βάση την Αγγλική ή μια άλλη διεθνή γλώσσα. Σε αυτό  το σημείο οι σπουδές στο εξωτερικό αποτελούν μια αναγκαιότητα γιατί τα ερευνητικά κέντρα αυτών των πανεπιστημίων αποτελούν την πρωτοπορία των νέων επιστημών, τεχνών και τεχνολογίας. Διαθέτουν επίσης πλούσιες ερευνητικές μονάδες που δημιουργούν και καθοδηγούν τις νέες εξελίξεις σε κάθε άποψη των επιχειρήσεων και της ζωής γενικότερα. Προσφέρουν επίσης νέες ειδικότητες, που είναι άγνωστες στα μικρά κέντρα ερευνών και που καθοδηγούν και ουσιαστικά δημιουργούν το μέλλον και τις μελλοντικές θέσεις εργασίας.

Εάν κατά τη διάρκεια των σπουδών ο φοιτητής εργάζεστε παράλληλα, θα μπει στην αγορά εργασίας έχοντας στο βιογραφικό του, εργασιακή εμπειρία από χώρα του εξωτερικού που είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα.. Αν πάλι αποφασίσει να εργαστεί στην χώρα σπουδών του μετα από την αποφοίτηση του, θα νιώθει πολύ πιο άνετα και οικεία ώστε να ξεκινήσει την καριέρα του στο εξωτερικό.

Αυτοί είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους αξίζει κάποιος να ζήσει την εμπειρία του εξωτερικού ως φοιτητής αποκτώντας  όλες τις παραπάνω  μοναδικές εμπειρίες που αναφέραμε, Καλές επιτυχίες ότι και να αποφασίσετε.