Έφτασε επιτέλους η ώρα την οποία περίμενες εδώ και καιρό. Η αγωνία σου αλλά και των δικών σου ανθρώπων σύντομα φτάνει σε ένα τέλος. Το τέλος που σηματοδοτεί παράλληλα και την αρχή μιας νέας ζωής, μιας δυναμικής πορείας γεμάτη απεριόριστες ευκαιρίες και εμπειρίες. Σήμερα 16/5/2017, με την έναρξη των εξετάσεων, επιβραβεύω τον αγώνα σου προς την ολοκλήρωση των εξετάσεων σου (9/6/2017), αναγνωρίζω την δυσκολία του μεταβατικού αυτού σταδίου στη ζωή σου και συμμερίζομαι την χαρά σου που ολοκληρώνεις την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή σου.

Κάποιες συμβουλές που θα σου έδινα, μέσα από την προσωπική μου ακαδημαϊκή πορεία αλλά και 20χρονη επαγγελματική πορεία μου ως εκπαιδευτικός σύμβουλος, πέραν των τυπικών (όπως π.χ. μην κάνετε επανάληψη 10 λεπτά πριν την εξέταση) είναι οι εξής:

  1. Πριν να ξεκινήσεις τον «μαραθώνιο γραψίματος», πάρε βαθιές ανάσες. Οι τεχνικές αναπνοής ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, άρα και την οξυγόνωση του εγκεφάλου. Παίρνεις μια βαθιά ανάσα από την μύτη, κρατάς την αναπνοή σου για 2 δευτερόλεπτα και εκπνέεις αργά από το στόμα.
  2. Διάβασε όλες τις ερωτήσεις πριν να ξεκινήσεις να απαντάς το γραπτό σου. Άρχισε πρώτα από τις ερωτήσεις που θυμάσαι και νιώθεις πως ξέρεις καλύτερα. Έτσι, ενισχύεις την αυτοπεποίθησή σου και δεν σπαταλάς χρόνο μέχρι να θυμηθείς πληροφορίες για τα άλλα ερωτήματα.
  3. Κάνε διάλειμμα μεταξύ των ερωτήσεων. Επεξεργάσου τον χώρο γύρω σου (αν έχει παράθυρο έξω, πρόσεξε το περιβάλλον και εστίασε πάνω του παρατηρώντας χρώματα και ήχους για λίγη ώρα). Μην παρατηρείτε τους συμμαθητές σας.
  4. Βάλε φρένο στις αρνητικές σκέψεις. Είναι πολύ σημαντικό να εστιάσεις στο «τώρα». Δεν σκεφτόμαστε πως ακολουθούν άλλες εξετάσεις, πως ο χρόνος διαβάσματος είναι περιορισμένος, οποιεσδήποτε οικογενειακές/προσωπικές δυσκολίες, πιθανές αρνητικές αντιδράσεις της οικογένειάς σου αν δεν αποφέρεις τα επιθυμητά αποτελέσματα, κτλ. Αυτή είναι η δική σου ώρα. Και οι μόνες σκέψεις που φιλοξενούνται είναι θετικές (όπως π.χ. μια βόλτα με φίλους, οι διακοπές, κτλ).

Τέλος θα ήθελα να σου ευχηθώ καλές επιτυχίες!

Σε χαιρετώ.

Κρίς Σωφρονίου

Διευθύνων Σύμβουλος Global S&C Educational Services