Λόγω της μη αναμενόμενης χαμηλής βαθμολογίας στις Παγκύπριες εξετάσεις, και την στιγμή που το Απολυτήριο Λυκείου είναι το βασικό κριτήριο εισδοχής για τους μαθητές των Δημοσίων Σχολείων, λογικό επακόλουθο είναι να υπάρξουν αντιδράσεις από αρκετούς φορείς του Εκπαιδευτικού χώρου.

Η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ότι οι συγκριμένες εξετάσεις είναι οι πρώτες που διεξήχθησαν μέσω των νέων μεταρρυθμίσεων, το νέο τύπο Λυκείου, δέσμες και κατευθύνσεις. Ο  μέσος όρος  των αποτελεσμάτων κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά.  Επιπρόσθετα η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γονέων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της όσον αφορά τα αποτελέσματα και γενικότερα επικρατεί έκδηλος  προβληματισμός για το νέο Εκπαιδευτικό Σύστημα της Κύπρου. Εξαιρετικά σημαντικό για τα Βρετανικά Πανεπιστήμια είναι ότι το μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας  που παρουσίασε υψηλή βαθμολογία σε σύγκριση με πέρυσι.

Η Ομάδα της Global Education προτείνει εναλλακτικές επιλογές για την αρνητική  εικόνα  που έχει δημιουργηθεί  και ανησυχεί τους  μαθητές και τους γονείς τους. Παρά την  χαμηλή βαθμολογίας των μαθημάτων οι τελειόφοιτοι μπορούν  να εξασφαλίσουν  την επιθυμητή θέση στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο που έχουν αιτηθεί. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας που αντιπροσωπεύουμε και συνεργαζόμαστε, και   εξετάσουμε την κάθε περίπτωση  ξεχωριστά.

Λόγω της  όλης αρνητικής κατάστασης  την δεδομένη στιγμή, τα Βρετανικά Πανεπιστήμια θα πρέπει να γνωρίζουν  τους πραγματικούς λόγους της μαζικής  αποτυχίας των μαθητών η οποία είναι αλληλένδετη με τις σπουδές. Ο αγώνας των παιδιών διαφαίνεται κατά την διάρκεια της σχολικής  χρονιάς και η μαζική αποτυχία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των τελειόφοιτων.   Επιβάλλεται  λοιπόν να επανεξεταστεί ο φάκελος του κάθε μαθητή και να συμπεριληφθούν  οι βαθμοί των μαθημάτων των  προηγούμενων ετών αναλυτικά. Οπότε να  αξιολογηθεί συνολικά η θέση και η πρόοδος  κατά την διάρκεια των προηγούμενων ετών.

Όλες οι απαραίτητες ενέργειες έχουν  πραγματοποιηθεί και βρίσκονται στο τελικό στάδιο,  με γνώμονα  να  υποστηρίξουμε τους νέους  που σχεδιάζουν το μέλλον των σπουδών τους.  Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τα  παιδιά μας.  Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θέτοντας νέα κριτήρια εισαγωγής αφού το Απολυτήριο παίζει πρωταρχικό ρόλο. Για εμάς δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος  ανησυχίας.

Επομένως τα όνειρα  δεν τέλειωσαν για τους τελειόφοιτους,  τα όνειρα τώρα αρχίζουν και κάθε παιδί πραγματικά  αξίζει την ευκαιρία  να  διευρύνει τις γνώσεις του  και να χτίσει το μέλλον του.