Απο τον Κρις Σωφρονίου, Διευθύνων Σύμβουλος της εκπαιδευτικής υπηρεσίας Global Educational Services
Αν θα περάσετε από την διαδικασία του Clearing, τότε μάλλον δεν έχετε τις βαθμολογίες που επιθυμούσατε ή που χρειαζόσασταν για την πρώτη σας επιλογή. Όμως, μην πανικοβάλλεστε. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να μπει σε εφαρμογή το πλάνο Β.
1. Ετοιμάστε λίστα με εναλλακτικά προγράμματα και πανεπιστήμια.
Για τους προνοητικούς, που έχουν είδη έτοιμη την λίστα με τα εναλλακτικά πανεπιστήμια και προγράμματα θα μπορούν να δράσουν άμεσα και να αρχίσουν να τηλεφωνούν στα πανεπιστήμια. Για τους υπόλοιπους θα πρέπει να μπείτε στην ιστοσελίδα της UCAS για να δείτε την λίστα με τα προγράμματα που προσφέρονται. Η λίστα αυτή ενημερώνεται τακτικά καθ” όλη τη διάρκεια της ημέρας για αυτό και θα πρέπει να την παρακολουθείται συνεχώς. Σημειώσετε τα προγράμματα των πανεπιστημίων που σας ενδιαφέρουν.
2. Βρείτε τον σωστό αριθμό επικοινωνίας των πανεπιστημίων
Βεβαιωθείτε ότι έχετε τον σωστό αριθμό τηλεφώνου και μην απλά θεωρήσετε ότι το κεντρικό τηλέφωνο είναι ο αριθμός που πρέπει να πάρετε. Τα περισσότερα πανεπιστήμια θα έχουν έναν ξεχωριστό αριθμό για τις θέσεις μέσω Clearing. Όταν τελικά πάρετε το τηλέφωνο να έχετε υπομονή διότι πιθανόν οι γραμμές να είναι κατειλημμένες για αρκετή ώρα
3. Να έχετε τον αριθμό του UCAS και τους βαθμούς σας έτοιμους, έτσι ώστε όταν καλέσετε το πανεπιστήμιο να δίνεται έγκυρες και άμεσες πληροφορίες.
4. Το τηλεφώνημα όσο και εάν προτιμάτε να το κάνει κάποιος άλλος για εσάς πιθανότατα ο γονέας σας καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Το άτομο εισδοχής που θα απαντήσει το τηλέφωνο θα θέλει να μιλήσει αυτοπροσώπως με τον υποψήφιο φοιτητή και όχι με κάποιον που ενεργεί εξ ονόματος σας, Θα θέλει να σας κάνει κάποιες ερωτήσεις για να διαπιστώσει ότι είστε ο κατάλληλος για την θέση. Στις πλείστες περιπτώσεις μέσω του τηλεφωνήματος γίνεται και η εξασφάλιση θέσης (offer).Για αυτόν τον λόγο, να χειρίζεστε την κάθε επικοινωνία σας με το πα νεπιστήμιο σαν να είναι συνέντευξη (interview). Οι υπεύθυνοι εισδοχών αναζητούν τον ενθουσιασμό στα άτομα που θέλουν να σπουδάσουν στον κλάδο τους, προσπαθώντας να αποφύγουν τους φοιτητές που φαίνονται να αιτούνται για οποιοδήποτε κλάδο σπουδής απλά και μόνο για να εξασφαλίσουν θέση μέσω του Clearing.
5. Τέλος μην πάρετε βιαστικές αποφάσεις. Τα πανεπιστήμια που θα σας δώσουν θέση θα σας δώσουν λίγες ημέρες προθεσμία για να τους δώσετε την απάντηση σας. Μην ξεχνάτε ότι θα περάσετε τα επόμενα 3 χρόνια των φοιτητικών σας χρόνο στο πανεπιστήμιο αυτό στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Για αυτό μην απλά δεχτείτε το πρώτο πανεπιστήμιο που σας δέχτηκε.
Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλές, ή βοήθεια για εξασφάλιση θέσης μέσω του Clearing, καλέστε την Global Educational Services στο 22780250.
Kαλές επιτυχίες!