Όλοι οι Ευρωπαίοι που σκοπεύουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020 πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για το νέο μεταναστευτικό καθεστώς. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και θα χορηγεί στους αιτούντες είτε καθεστώς εγκατεστημένου προσώπου (settled status) είτε καθεστώς προεγκατάστασης (pre-settled status)
Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση αν είστε:
• από την ΕΕ, την ΕΕΑ ή την Ελβετία
• μέλος της οικογένεια κάποιου από την ΕΕ, την ΕΕΑ ή την Ελβετία
Η ΕΕΑ περιλαμβάνει χώρες της ΕΕ και Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία
Τι θα χρειαστείτε:
• ένα έγγραφο ταυτότητας – το διαβατήριο, ταυτότητα, βιομετρική κάρτα διαμονής ή άδεια
• μια ψηφιακή φωτογραφία – μπορείτε να τραβήξετε μια selfie κατά τη διάρκεια της αίτησης
• τον αριθμό Εθνικής Ασφάλισης ή την απόδειξη του πόσο καιρό έχετε ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο
• ένα αριθμό κινητού τηλεφώνου
• μία ηλεκτρονική διεύθυνση
• απόδειξη της σχέσης σας εάν υποβάλλετε αίτηση για παιδί ή άλλο μέλος της οικογένειας
Απόδειξη για πόσο καιρό ζήσατε στο ΗΒ
Συνήθως πρέπει να αποδείξετε πόσο καιρό ζήσατε στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν υποβάλλετε αίτηση για το settled ή pre-settled status.
Ο ευκολότερος τρόπος να το αποδείξετε είναι να δώσετε τον αριθμό της Εθνικής Ασφάλισης όταν κάνετε αίτηση. Εάν δεν δώσετε τον αριθμό Εθνικής Ασφάλισης, πρέπει να παρέχετε έγγραφα.
Εάν είχατε μήνες που δεν εργαζόσασταν ή δεν ζούσατε εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, ενδέχεται να υπάρχουν κενά στον φάκελο Εθνικής Ασφάλισης. Ίσως χρειαστεί να παρέχετε έγγραφα για να καλύψετε αυτά τα κενά.
Δεν χρειάζεται να αποδείξετε πόσο καιρό έχετε ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν έχετε «έγγραφο μόνιμης διαμονής», «άδεια αορίστου χρόνου παραμονής» ή «άδεια αόριστης εισόδου».
Εάν το παιδί σας είναι κάτω των 21 ετών, ίσως χρειαστεί να αποδείξετε ότι ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ελέγξτε πόσα αποδεικτικά στοιχεία χρειάζεστε
Μπορείτε να συμπεριλάβετε οποιαδήποτε στιγμή έχετε ζήσει στα Channel Islands ή στο Isle of Man όπως και τον χρόνο που ζούσατε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Για να αποκτήσετε το pre-settled status, πρέπει μόνο να δείξετε ότι έχετε ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για 1 ημέρα από τους τελευταίους 6 μήνες.
Για να αποκτήσετε το settled status, χρειάζεστε μόνο αποδεικτικά στοιχεία για 6 μήνες από κάθε 12 μήνες για 5 χρόνια στη σειρά. Δεν χρειάζεται να είναι τα τελευταία 5 χρόνια. Μπορείτε να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία για μια διαφορετική περίοδο 5 ετών – εφόσον δεν έχετε ζήσει έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο για 5 συνεχόμενα χρόνια από τότε.
Ενδεχομένως να είστε σε θέση να αποκτήσετε το settled status ακόμη και αν έχετε ζήσει εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου για περισσότερο από 6 μήνες από οποιουσδήποτε 12 μήνες, αν:
• γεννήσατε, ήσασταν σοβαρά άρρωστος, σπουδάζατε, κάνατε εκπαίδευση ή σας έστειλε ο εργοδότης της για εργασίας στο εξωτερικό – για 1 περίοδο έως 12 μηνών
• ήσασταν σε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία – για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα
• υπηρετήσατε στις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου ή μέλος της οικογένειας κάποιου στις ένοπλες δυνάμεις
• εργαστήκατε για τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σκωτίας ή της Ουαλίας, του εκτελεστικού της Βόρειας Ιρλανδίας ή του Βρετανικού Συμβουλίου
• είσαστε μέλος της οικογένειας κάποιου που εργάζεται για τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σκωτίας ή της Ουαλίας, του εκτελεστικού της Βόρειας Ιρλανδίας ή του Βρετανικού Συμβουλίου
Απαραίτητα έγγραφα
– Όλα τα έγγραφα πρέπει να έχουν πάνω το όνομά σας και μια ημερομηνία.
– Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε έγγραφα που καλύπτουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να επισυνάψετε μόνο 10 έγγραφα όταν κάνετε αίτηση.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποδεικτικά στοιχεία όπως: αεροπορικά εισιτήρια ή εισιτήρια τρένου ή πλοίου που δείχνουν την ημερομηνία εισαγωγής σας στο ΗΒ, της σφραγίδας του ΗΒ στο διαβατήριό σας, τη μηνιαία κατάσταση λογαριασμού τράπεζας του ΗΒ που δείχνει χρήματα που έχετε ξοδέψει ή λάβει στον λογαριασμό σας, λογαριασμό του κινητού τηλεφώνου στο όνομά σας με τη διεύθυνσή σας στο βρετανικό δημοτικό συμβούλιο, λογαριασμούς νερού ή ηλεκτρικού ρεύματος, γράμμα από τον γιατρό σας, ένα νοσοκομείο ή άλλο επαγγελματία υγείας – για παράδειγμα φυσιοθεραπευτή. Εάν δεν μπορείτε να λάβετε αποδεικτικά στοιχεία, μιλήστε με έναν σύμβουλο στο πλησιέστερο Citizens Advice. Μπορείτε να ζητήσετε από τον σύμβουλο να σας δώσει μια επιστολή που να αποδεικνύει ότι είχατε ραντεβού. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από κυβερνητικές υπηρεσίες ή φιλανθρωπικά ιδρύματα μια επιστολή που να δείχνει ότι έχετε ραντεβού ή ότι σας βοήθησαν.
Το πανεπιστήμιο του Middlesex παρέχει βοήθεια και καθοδήγηση προς τους φοιτητές του για την συμπλήρωση της αίτησης. Αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα ακόλουθα e-mails: intadvice@mdx.ac.uk και welfare@mdx.ac.uk
Επίσης προσφέρει μικρής διάρκειας διαμονή στις εστίες του πανεπιστήμιου σε όποιο φοιτητή του πανεπιστημίου θελήσει να επισκεφτεί το Ηνωμένο Βασίλειο πριν τις 31 Δεκέμβριου 2020 για να μπορέσει να αιτηθεί για το νέο μεταναστευτικό καθεστώς και δεν έχει τόπο διαμονής.