Ο κ. Κρις Σωφρονίου, εκπαιδευτικός σύμβουλος, σχολιάσε την πρόσφατη δήλωση του υπουργού παιδείας και υπεύθυνου για τα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας , κ. Jo Johnson, σχετικά με το νέο προτεινόμενο μοντέλο φοίτησης στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Ο κ. Σωφρονίου δήλωσε ότι με βάση τα λεγόμενα του κ. Johnson, τα προπτυχιακά μαθήματα θα συμπτυχθούν σε “επιταχυνθέντα” πτυχία με δίδακτρα μειωμένα κατά 20% από τα αντίστοιχα των τριετών προγραμμάτων. Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Johnson επιθυμεί να “σπάσει το καλούπι” ενός συστήματος στο οποίο τα τριετή προγράμματα έχουν “ξεπεράσει” πιο ευέλικτους τρόπους σπουδών.

Ο κ. Σωφρονίου συμπλήρωσε ότι η ιδέα του διετούς προγράμματος είχε προταθεί και στο παρελθόν, αλλά αυτή η πρόσφατη εκδοχή του έχει προχωρήσει περισσότερο κάνοντας το φθηνότερο για τους σπουδαστές. Οι σπουδαστές θα πάρουν τον ίδιο αριθμό μαθημάτων (μονάδων) και θα έχουν την ίδια ποσότητα διδασκαλίας και παρακολούθησης, αλλά τα μαθήματα του πτυχίου θα παραδίδονται σε ένα χρόνο λιγότερο.

Πρόσθεσε ο κ. Σωφρονίου πως ένα θετικό στην πρόταση αυτή του υπουργού είναι ότι εκτός από τα μειωμένα δίδακτρα οι σπουδαστές θα εξοικονομούν και ένα χρόνο σε έξοδα διαμονής και εστίασης, ενώ θα ξεκινούν να εργάζονται και ένα χρόνο νωρίτερα, ένα πακέτο που σύμφωνα με τον κ. Johnson θα μειώνει τα κόστη κατά £25,000.

Ο υπουργός είπε ότι επιθυμούσε να προωθήσει ένα πιο διευρυμένο και ευέλικτο πακέτο επιλογών σε πανεπιστημιακό επίπεδο, σε μια αγορά που αυτή τη στιγμή κυριαρχείται από τα παραδοσιακά τριετή προγράμματα.

Το νέο μοντέλο διετούς φοίτησης θα μπορεί να προσελκύσει επίσης μεγαλύτερους ηλικιακά φοιτητές, ανέφερε ο κ. Σωφρονίου, που έχουν χάσει την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εγκαίρως κάποια πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Με βάση τα λόγια του κ. Johnson “Αυτή η πολιτική θα είναι ιδιαίτερα ελκυστική για μεγαλύτερους σε ηλικία σπουδαστές που αναζητούν την αλλαγή στις ικανότητές τους και να προσαρμοστούν στις αλλαγές της οικονομίας, αλλά και που μπορεί να θέλουν να ολοκληρώσουν την ανώτερη εκπαίδευση τους σε γρηγορότερο ρυθμό“.

Ο υπουργός Παιδείας, επίσης, πρόσθεσε ότι επιθυμεί να προχωρήσει από το “να είναι εγκλωβισμένος σε ένα σύστημα που έχει όλο και περισσότερο επικεντρωθεί στην προσφορά μόνο ενός τρόπου που μπορεί κάποιος να ωφεληθεί από την ανώτερη εκπαίδευση.”

Επιπρόσθετα, ο κ. Nick Hillman, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής Ανώτερης Εκπαίδευσης, είπε ότι “δημιουργώντας διετή προγράμματα σπουδών είναι λογικό” ιδιαίτερα ως ένας τρόπος να υποστηρίξεις μεγαλύτερους σε ηλικία σπουδαστές. Προειδοποίησε όμως ότι αυτό μπορεί να σημαίνει μια υψηλότερη ετήσια χρέωση σε δίδακτρα σε σχέση με το υπάρχον τριετές πρόγραμμα σπουδών.

Από την άλλη μεριά, ο κ. Hillman προειδοποίησε ότι “παραμένει σαν ανοικτή ερώτηση εάν υπάρχει επαρκής υποστήριξη στη Βουλή για ένα υψηλότερο όριο διδάκτρων για μια μειοψηφία προγραμμάτων”.

Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ, Sir Anthony Seldon, ενός ιδρύματος που ήδη προσφέρει διετή προγράμματα, υπογράμμισε ότι “Τα δυο χρόνια σπουδών είναι η καλύτερη λύση για εκείνους τους σπουδαστές που επιθυμούν να συνεχίσουν με το πτυχίο τους και να εγκαταλείψουν τις καλοκαιρινές διακοπές τριών μηνών“.