Image result for a level gcse are cancelled

Ο Κρις Σωφρονίου, Εκπαιδευτικός Σύμβουλος της Global Education, σχολιάζει την πρόσφατη ανακοίνωση από την Βρετανική Κυβέρνηση πως οι εξετάσεις A’ levels και GCSEs έχουν ακυρωθεί για την φετινή χρονιά και μας επεξηγεί πως αυτό θα επηρεάσει τους Κύπριους μαθητές, ποιες οι λύσεις που προτείνουν και πως θα βαθμολογηθούν οι μαθητές για εισδοχή στα πανεπιστήμια την χρονιά 2020-2021.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η βρετανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακυρώσει τις εξετάσεις A’ Levels οι οποίες είναι οι κύριες  εξετάσεις εισδοχής σε Βρετανικά πανεπιστήμια. Οι εξετάσεις αυτές προς το παρόν αφορούν κυρίως τους Βρετανούς φοιτητές και όχι international εξετάσεις των A’ Level που αφορούν τους Κύπριους φοιτητές.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το 15 με 20% των εξετάσεων που δίνουν οι Κύπριοι φοιτητές είναι ίδιες  με αυτές που δίνουν οι Βρετανοί (Linear Examinations) και αυτές έχουν ακυρωθεί οριστικά.  Αυτές οι κοινές εξετάσεις περιλαμβάνουν θεματολογίες όπως η Μουσική, η Γυμναστική, οι Τέχνες, το Θέατρο και τα Θρησκευτικά.

Όσον αφορά τις Διεθνείς εξετάσεις A’Levels οι οποίες είναι η πλειοψηφία των εξετάσεων που δίνουν οι Κύπριοι μαθητές, εάν τα σχολεία επαναρχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι την 1η Μαΐου, υπάρχει πιθανότητα να δοθούν οι εξετάσεις κανονικά. Δεδομένου όμως ότι έχει χαθεί αρκετός χρόνος ίσως το ενδεχόμενο αυτό να είναι απομακρυσμένο.

Ανεξαρτήτως της κατάστασης οι μαθητές θα ήταν καλό να συνεχίσουν την μελέτη της θεματολογίας τους κανονικά. Ακόμα και σε περίπτωση που δεν δοθούν αυτές οι εξετάσεις υπάρχουν διάφορες λύσεις που επεξεργάζονται τα Βρετανικά πανεπιστήμια για να αξιολογήσουν δίκαια υπό τις περιστάσεις τους Κύπριους φοιτητές.

Όσον αφορά τα A’ Levels η πρώτη σκέψη η οποία πολύ πιθανόν να εφαρμοστεί είναι να πάρουν τα βαθμολογικά δεδομένα που έχουν οι φοιτητές την δεδομένη στιγμή και να τα αξιολογήσουν αυτά ως τελικά. Έχουν ήδη επισήμως αξιολογήσει την μισή ύλη των A’ levels, τα predicted grades και θα το συνδυάσουν αυτό μαζί με το τι εισήγηση κάνει το σχολείο ή ο σύμβουλος ως πιθανή τελική βαθμολογία.  Ίσως ζητηθούν και παραπάνω στοιχεία, όπως τη συμμετοχή του υποψηφίου στην τάξη και η βαθμολογία των εργασιών.

Ίσως να μην είναι αυτός απόλυτα ο πιο δίκαιος τρόπος αφού υπάρχουν οι περιπτώσεις που ο μαθητής γράφει πολύ καλύτερα στις τελικές αλλά αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κάποιος και πρέπει να ξεκινήσουν από κάποια βάση. Δεν θα μπορέσει κάποιος μαθητής να αμφισβητήσει αυτή την αξιολόγηση αλλά έχει επιλογή αν ξαναδώσει τις εξετάσεις την επόμενη χρονιά και με αυτό τον τρόπο να καθυστερήσει την έναρξη των σπουδών του για ένα χρόνο.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ακόμα 2 πιθανές επιλογές. Η πρώτη είναι τα Βρετανικά πανεπιστήμια να λάβουν υπόψη και την τελική βαθμολογία του Απολυτηρίου μαζί με άλλα ακαδημαϊκά προσόντα ή και από μόνο του ως κριτήριο εισδοχής. Είναι κάτι το οποίο τα Βρετανικά πανεπιστήμια κάνουν τα τελευταία χρόνια και μάλλον φέτος θα δουν πιο σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο. Τέλος υπάρχει το σκεπτικό, όπου κάποια πανεπιστήμια το έχουν ξεκινήσει ήδη, να δίνουν unconditional offers, δηλαδή να διασφαλίζουν την θέση οριστικά και αμετάκλητα με βάση τα δεδομένα του φοιτητή μέχρι στιγμής. Αυτό δεν σημαίνει με οποιοδήποτε τρόπο ότι οι φοιτητές πρέπει να σταματήσουν τη συστηματικής ύλη που έχουν να καλύψουν αφού αυτό θα τους ωφελήσει έτσι και αλλιώς.

Σχετικά με την εξέταση των Αγγλικών που αναμένεται να δώσουν οι φοιτητές, τους προτείνουμε να δώσουν την εξέταση IELTS, που είναι μια εξέταση Online και θα προσφέρεται συνεχώς. Υπάρχει επίσης και η επιλογή από κάποια πανεπιστήμια να προσφέρουν δική τους online εξέταση της Αγγλικής γλώσσας.

Σίγουρα θα υπάρξουν λύσεις αφού ούτε τα πανεπιστήμια θέλουν να αδικήσουν τους φοιτητές αλλά και με μία πιθανή μη έναρξη του ακαδημαϊκού έτους τα πανεπιστήμια θα χάσουν τεράστιους οικονομικούς πόρους από την Ευρώπη και άλλου που θα τους δυσκολέψουν οικονομικά.

Η κατάσταση μελετάται συνεχώς και ίσως υπάρξει το ενδεχόμενο, αντί τέλη του Σεπτέμβρη, να ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος τέλη του Οκτώβρη ή τέλη του Νοέμβρη και να είναι πιο εντατικές οι μέρες διδασκαλίας.

Θα σας κρατούμε συνεχώς ενήμερους με την εξέλιξη των πραγμάτων  που θα προσαρμόζονται ανάλογα με την επιδημία. Κλείνοντας, το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και θετικοί και τα πράγματα θα εξελιχτούν όπως πρέπει χωρίς να χαθεί η έναρξη του φετινού ακαδημαϊκού έτους.