O Kρίς Σωφρονίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Education, σχολιάζει τα αποτελέσματα της νέας έρευνάς του οργανισμού “Universities UK”. Ο οργανισμός Universities UK είναι η συλλογική φωνή 137 πανεπιστημίων της Αγγλίας, τη Σκωτίας, της Ουαλίας και τη Βόρειας Ιρλανδίας. Ιδρύθηκε το 1918 και αποστολή του είναι η συντονισμένη ενημέρωση συλλογικά από το σύνολο των μελών-πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασίλειου. Τα μέλη του οργανισμού είναι οι διευθυντές (εκτελεστικοί διευθυντές) των πανεπιστημίων.

Σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια που συμμετείχαν στην έρευνα του Universities UK δηλώνουν ότι σκοπεύουν να παρέχουν κάποια προσωπική διδασκαλία στην αρχή του επόμενου ακαδημαϊκού έτους. Η έρευνα σε 92 ιδρύματα διαπίστωσε ότι 89 πανεπιστήμια – 97% – σχεδιάζουν να παρέχουν διδασκαλία στην πανεπιστημιούπολη το 2020, ενώ τα υπόλοιπα – 3%- λένε ότι θα παρέχουν διαδικτυακή διδασκαλία. Ένα εξίσου εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό της τάξης του 87%, είπε ότι θα προσφέρει ατομικά κοινωνικές ευκαιρίες στους μαθητές, όπως εξωτερικές εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες “σύμφωνα με την καθοδήγηση της κυβέρνησης και της δημόσιας υγείας”. Ωστόσο, ορισμένα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Μάντσεστερ, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά το φθινόπωρο. Παρέχοντας όμως ομαδική διδασκαλία σε μικρές ομάδες.

Η έρευνα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό την αποτροπή αναβολής φοίτησης από ένα μεγάλο μέρος των σπουδαστών οι οποίοι έχουν δηλώσει έντονη δυσαρέσκεια τόσο στην προοπτική για εξ-αποστάσεως μάθηση (μέσω διαδικτύου) όσο και στην μείωση της αποτελεσματικότητας της διδασκαλίας λόγω της κοινωνικής απόστασης και άλλων μέτρων. Εκ του αντιθέτου, τα ευρήματα της έρευνας υποστηρίζουν ότι το 95% των ιδρυμάτων θα παρείχε το «πλήρες φάσμα της υποστήριξης των μαθητών», όπως υποστήριξη ψυχικής υγείας και συμβουλές σταδιοδρομίας, τόσο μέσω διαδικτυακών όσο και προσωπικών υπηρεσιών. Μόνο το 5% των πανεπιστημίων σχεδίαζαν να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες διαδικτυακά.
Η πλειοψηφία εκείνων που απάντησαν στην έρευνα – 90 τοις εκατό – δήλωσαν ότι είχαν κοινοποιήσει τα σχέδιά τους σε υποψήφιους και σημερινούς φοιτητές, ενώ οι άλλοι δήλωσαν ότι θα «το κάνουν αμέσως», δήλωσε o εκπρόσωπος του UUK.

Tα πανεπιστήμια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προχωρήσει πολύ στον σχεδιασμό τους για να καλωσορίσουν τους μαθητές αυτό το φθινόπωρο και να διασφαλίσουν ότι μπορούν να επωφεληθούν από μια υψηλής ποιότητας, πλήρη και συναρπαστική πανεπιστημιακή εμπειρία. Ακολουθώντας τις τελευταίες οδηγίες για την υγεία, τα πανεπιστήμια συνεχίζουν να αναπτύσσουν λεπτομερή σχέδια για το νέο ακαδημαϊκό έτος και θα ενημερώνουν τακτικά νέους και επαναπατριζόμενους φοιτητές τις επόμενες εβδομάδες. Αν και η πρώτη θητεία τους θα είναι διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια, οι περισσότεροι μαθητές μπορούν να περιμένουν σημαντική προσωπική διδασκαλία και ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών υποστήριξης. Τα πανεπιστήμια έχουν δεσμευτεί να παρέχουν μια ελκυστική ακαδημαϊκή και κοινωνική εμπειρία για όλους διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια και την ευημερία ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας.