Γιατί να σπουδάσεις στη Λιθουανία

Η Λιθουανία περιλαμβάνει τόσο βαθύ σεβασμό για τις παραδόσεις όσο και έντονη επιθυμία για μάθηση και καινοτομία. Η Λιθουανία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ δυτικής και ανατολικής Ευρώπης. Οι Λιθουανοί είναι ήρεμοι, απλοί αλλά ταυτόχρονα, είναι ντροπαλοί με τους ξένους, αλλά φιλικοί και καλοπροαίρετοι όταν τους γνωρίσετε. Είναι ένα από τα πιο δίγλωσσα και μορφωμένα έθνη στην Ευρώπη, ωστόσο το κόστος ζωής δηλώνεται το χαμηλότερο από ό,τι στις δυτικές χώρες. Η Λιθουανία έχει πληθυσμό περίπου 2.944.459 κατοίκους.
Η μητρική γλώσσα είναι τα λιθουανικά, μια από τις δύο ζωντανές γλώσσες της Βαλτικής. Ένα ενδιαφέρον γεγονός για τη γλώσσα είναι ότι ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα οι άνθρωποι παρατήρησαν ότι τα λιθουανικά ήταν πολύ παρόμοια με τα σανσκριτικά. Οι γλωσσολόγοι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι γοητευμένοι που η λιθουανική γλώσσα έχει διατηρήσει χαρακτηριστικά αυτής της αρχαίας γλώσσας και δεν έχει απλοποιήσει πολύ.

Διαδικασία μελέτης

Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει τον Σεπτέμβριο και τελειώνει στα μέσα Ιουνίου και χωρίζεται σε δύο εξάμηνα – εαρινό και φθινοπωρινό. Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν να σπουδάσουν με πλήρη ή μερική απασχόληση.
Κάθε πρόγραμμα σπουδών αξιολογείται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων (ECTS), με κάθε έτος σπουδών να απονέμονται 60 μονάδες ECTS.

Οι μη πανεπιστημιακές σπουδές είναι προπτυχιακές σπουδές και εμπίπτουν σε αυτό που λέμε πρώτος κύκλος.
Τα πανεπιστημιακά πτυχία προσφέρονται σε τρεις κύκλους: ο πρώτος κύκλος είναι προπτυχιακός (Bachelor), ο δεύτερος κύκλος είναι μεταπτυχιακός (Master, ή/και εξειδικευμένες επαγγελματικές σπουδές) και ο τρίτος είναι μεταπτυχιακός (Διδακτορικό, διαμονή, μεταπτυχιακό στις Τέχνες).
Κατά τον πρώτο κύκλο, μπορείτε να επιλέξετε να σπουδάσετε για πτυχίο Bachelor ή/και επαγγελματικό προσόν για το οποίο θα πρέπει να έχετε λάβει 180 – 240 ECTS. Όταν ολοκληρώσετε επιτυχώς το μάθημα, με ή χωρίς επαγγελματικό προσόν, λαμβάνετε πτυχίο Bachelor. Εάν θέλετε να σπουδάσετε μόνο για τα επαγγελματικά προσόντα, τότε θα λάβετε Δίπλωμα Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Τα πτυχία Bachelor και τα επαγγελματικά προσόντα προσφέρονται στα πανεπιστήμια. επαγγελματικά προσόντα, αλλά όχι πτυχία, μπορούν να ληφθούν στα κολέγια.

Χρέωση

Στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λιθουανία, τα δίδακτρα διαφέρουν από ίδρυμα σε ίδρυμα, ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα και τον κύκλο. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανακοινώνουν τα δίδακτρα τους ετησίως.
Κατά μέσο όρο, το κόστος των προγραμμάτων σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι περίπου μεταξύ 1300 € – 5500 € ετησίως. Στην κορυφή της κλίμακας τιμών στα κολέγια είναι ένα Bachelor of Arts. τα δίδακτρα για τις μουσικές σπουδές θα μπορούσαν να είναι περίπου 4300 € ετησίως. Στο άλλο άκρο της κλίμακας τιμών βρίσκονται οι Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, οι οποίες κοστίζουν περίπου 1300€ ετησίως.
Στα πανεπιστήμια, τα υψηλότερα δίδακτρα, που ανέρχονται στα 8500 € ετησίως, αφορούν την εκπαίδευση πιλότων αεροσκαφών. Τα χαμηλότερα δίδακτρα είναι και πάλι για σπουδές Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στα 1300€ ετησίως. Τα δίδακτρα για το δεύτερο και το τρίτο στάδιο είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, η κρατική χρηματοδότηση για μεταπτυχιακές σπουδές πλήρους φοίτησης ξεκινά από 2200 € ανά έτος σπουδών. για μεταπτυχιακές σπουδές (Διδακτορικό) είναι 5500€ ανά έτος σπουδών.

Αυτά τα τέλη ισχύουν για εσάς εάν είστε πολίτης της Λιθουανίας ή της ΕΕ. Εάν προέρχεστε από άλλες χώρες, ενδέχεται να ισχύουν διαφορετικά δίδακτρα

Πώς να βρείτε κατάλυμα

Ξενοδοχεία και ξενώνες
Μπορείτε να βρείτε ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο σε οποιαδήποτε πόλη της Λιθουανίας και να το κάνετε κράτηση στο διαδίκτυο: www.hotels. com.
Ο διεθνής ιστότοπος στον οποίο μπορείτε να αναζητήσετε ξενώνες είναι:
www.hostelz.com και www.hostelsclub.com
Πληροφορίες για την ενοικίαση καταλυμάτων (χρήσιμοι ιστότοποι)
Aruodas: www.aruodas.lt
Domoplius: http://domo.plius.lt/en/
RENT Vilnius: http://rentvilnius.lt/index.php/home/

Φαγητό και ποτά

Θεωρείς τον εαυτό σου πραγματική γαστρονομία; Το δίκτυο των καφέ και εστιατορίων είναι καλά ανεπτυγμένο στη Λιθουανία. Μπορείτε να επιλέξετε από καταστήματα που προσφέρουν παραδοσιακά λιθουανικά πιάτα σε λαϊκό περιβάλλον (δείτε την εικόνα παρακάτω ενός εστιατορίου στο Βίλνιους), πιτσαρίες που προσελκύουν πελάτες με τις υπέροχες μυρωδιές τους, μικρά ιαπωνικά εστιατόρια που φυλάσσουν στενά τα μυστικά της κουζίνας τους και μπιστρό φαστ φουντ. Οι φοιτητές μπορούν να γευματίσουν στις καντίνες του πανεπιστημίου που προσφέρουν ένα καθημερινό γεύμα ειδικά για αυτούς.

Σούπερ μάρκετ

Αν και η Λιθουανία δεν έχει τεράστιο πληθυσμό, έχει μεγάλο αριθμό σούπερ μάρκετ. Είναι μοντέρνα από κάθε άποψη και συγκρίνονται ευνοϊκά με οποιοδήποτε από τα σούπερ μάρκετ σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Στα σούπερ μάρκετ μας όχι μόνο θα μπορείτε να κάνετε όλα τα ψώνια σας, αλλά και να γευματίσετε, να συναντήσετε φίλους, να πάτε σινεμά ή να κάνετε ένα χαλαρωτικό μασάζ.

Κάντε και Μην κάνετε στη Λιθουανία

Κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα και πρακτικές και η Λιθουανία δεν αποτελεί εξαίρεση. Έτσι, αν δεν θέλετε να αισθάνεστε σαν ένα άσπρο κοράκι (μια λιθουανική παροιμία), πρέπει να προλάβετε τα πράγματα που δεν μπορείτε να βρείτε στους ταξιδιωτικούς οδηγούς.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το τι μπορεί να γίνει στη Λιθουανία και τι είναι ταμπού.

DO: ΜΗΝ:
Όταν βγαίνετε ραντεβού, δώστε σε ένα κορίτσι μόνο μονό αριθμό λουλουδιών (ο ζυγός αριθμός είναι κατάλληλος μόνο για κηδείες!). Μην καταναλώνετε αλκοόλ σε πάρκα, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους – απαγορεύεται από το νόμο.
Να επισημαίνετε πάντα το εισιτήριό σας σε λεωφορείο ή τρόλεϊ, καθώς οι ελεγκτές δεν είναι πάντα διαθέσιμοι. Μην ρίχνετε σκουπίδια έξω από τα παράθυρα του αυτοκινήτου ή σε δημόσιους χώρους, μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο!
Αφήστε συμβουλές: εάν λάβετε καλή εξυπηρέτηση, η συνήθης πρακτική είναι να δίνετε τουλάχιστον το δέκα τοις εκατό του συνόλου. Μην φιλάτε ένα άτομο όταν το χαιρετάτε εάν δεν το γνωρίζετε καλά. είναι πιο συνηθισμένο να κάνεις χειραψία στη Λιθουανία. Συνήθως μόνο συγγενείς ή στενοί φίλοι φιλιούνται όταν συναντιούνται.
Να είστε ακριβείς στα ραντεβού καθώς οι Λιθουανοί τείνουν να εκτιμούν ο ένας τον χρόνο του άλλου. Μην μπείτε σε ένα ταξί που σας περιμένει, αν το καλέσετε τηλεφωνικά, θα σας μεταφέρει στον προορισμό σας με χαμηλότερη τιμή.

REGISTRATION FOR CONSULTATIONS