Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πολύ απλό και το μόνο που χρειάζεται είναι να αποδειχθεί ότι υπάρχει παραμονή του αιτούντος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν εξετάζεται αν ο πολίτης εργαζόταν, σπούδαζε, ήταν άνεργος, συνταξιούχος, έπαιρνε επιδόματα ή οτιδήποτε άλλο. Σε αντίθεση με άλλα προηγούμενα συστήματα αρκεί απλά ότι βρισκόταν και παραμένει στη χώρα.

Συμβουλεύουμε τους νέους φοιτητές αλλά και όσους θα συνεχίσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο 2020 να υποβάλουν αίτηση το συντομότερο δυνατό μετά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κανόνες μετανάστευσης για πολίτες της ΕΕ που θα πάνε για σπουδές από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετέπειτα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. H αίτηση είναι δωρεάν.

Αν η αίτησή σας στο Πρόγραμμα εγκατάστασης ΕΕ γίνει δεκτή, θα μπορείτε να συνεχίσετε να διαμένετε και να φοιτάτε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις 30 Ιουνίου 2021.

Θα αποκτήσετε ένα από τα δύο:

  • καθεστώς εγκατεστημένου προσώπου (settled status)
  • καθεστώς προεγκατάστασης (pre-settled status)

Δεν θα σας ζητηθεί να επιλέξετε το καθεστώς για το οποίο υποβάλλετε αίτηση. Το καθεστώς που θα αποκτήσετε εξαρτάται από το χρονικό διάστημα για το οποίο διαμένετε στο Ηνωμένο Βασίλειο τη στιγμή της αίτησής σας. Τα δικαιώματά σας θα είναι διαφορετικά ανάλογα με το καθεστώς το οποίο θα αποκτήσετε.

SETTLED AND PRE SETTLED STATUS

Καθεστώς εγκατεστημένου προσώπου (SETTLED STATUS)

Θα αποκτήσετε καθεστώς εγκατεστημένου προσώπου, εφόσον:

  • Η διαμονή σας στο ΗΒ είχε αρχίσει πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2020
  • Διαμένετε στο ΗΒ επί 5 συνεχή έτη (η λεγόμενη περίοδος «αδιάλειπτης διαμονής»).

Αν σας δοθεί καθεστώς εγκατεστημένου προσώπου (settled status), μπορείτε να παραμείνετε στο Ηνωμένο Βασίλειο για όσο χρονικό διάστημα επιθυμείτε. Θα μπορείτε επίσης να υποβάλετε αίτηση για αγγλική υπηκοότητα σε περίπτωση που πληροίτε τα κριτήρια επιλογής.

Καθεστώς προεγκατάστασης (PRESETTLED STATUS)

  • Εάν δεν έχετε συμπληρώσει 5 έτη αδιάλειπτης διαμονής κατά την ημερομηνία που υποβάλετε την αίτηση
  • Η διαμονή σας στο ΗΒ θα πρέπει να είχε αρχίσει πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2020

Μπορείτε να παραμείνετε στο Ηνωμένο Βασίλειο για άλλα 5 έτη από την ημερομηνία που αποκτήσατε το καθεστώς προεγκατάστασης (pre-settled status). Μόλις συμπληρώσετε 5 έτη αδιάλειπτης διαμονής, θα μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για να το αλλάξετε σε καθεστώς εγκατεστημένου προσώπου.

 

TA ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟ EU SETTLEMENT SCHEME

  1. Θα μπορείτε:να εργάζεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο
  2. Θα μπορείτε:να χρησιμοποιείτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS)
  3. Θα μπορείτε:να εγγραφείτε στο εκπαιδευτικό σύστημα ή να συνεχίσετε τις σπουδές σας
  4. Θα έχετε πρόσβαση σε κρατικούς πόρους, όπως επιδόματα και συντάξεις, αν πληροίτε τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο
  5. Θα έχετε άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν θα χρειαστείτε visa μετά από την αποχώριση της Βρετανίας από την ΕΕ
  6. Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι σίγουρα δεν πρόκειται να μείνετε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Η αίτηση για το πρόγραμμα αυξάνει τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας.

 

ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ ΣΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ!
Εδώ το link https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.el με την μετάφραση στα Ελληνικά για το πως μπορείτε να κάνετε εύκολα και μέσα σε λίγα λεπτά την αίτηση μέσω κινητού Android με συγκεκριμένο app. Το συγκεκριμένο app δεν υπάρχει ακόμα για iPhone – iOS αλλά ανακοινώθηκε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο.

Το μόνο που χρειάζεστε για την αίτηση μέσω κινητού είναι το έγκυρο διαβατήριο σας και ο Εθνικός Αριθμός Ασφάλισης – National Insurance Number (αν έχετε). Συμπληρώνετε μερικά βασικά στοιχεία και απλά σκανάρετε το διαβατήριο και το πρόσωπο σας.

Μετά έρχεται link στο e-mail σας από το Υπουργείο Εσωτερικών – Home Office και αν χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία σκανάρετε μερικά έγγραφα και τα ανεβάζετε. Αυτό το κάνετε όποτε θέλετε από το δικό σας κινητό ή όποια άλλη συσκευή επιθυμείτε.

Η λίστα των εγγράφων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αίτηση σας αν χρειαστεί είναι αρκετά μεγάλη οπότε δεν θα έχετε πρόβλημα να βρείτε το κατάλληλο έγγραφο:
https://www.gov.uk/…/eu-settlement-scheme-evidence-of-uk-re…

Η απάντηση μέσω e-mail από το Home Office (με το αποτέλεσμα) συνήθως έρχεται εντός ολίγων ημερών (1-4) ημέρες σύμφωνα με το website του Υπουργείου Εσωτερικών. Αν και από εμπειρίες φοιτητών μας αυτό μπορει να πάρει και μερικούς μήνες.

Εάν κάνετε κάποιο λάθος στην αίτηση ή απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες, το Υπουργείο Εσωτερικών θα επικοινωνήσει μαζί σας πριν λάβουν την απόφαση σχετικά με την αίτησή σας, ώστε να μπορείτε να διορθώσετε το λάθος ή να δώσετε περαιτέρω πληροφορίες.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Το περιθώριο εγγραφής είναι έως τις 30 Ιουνίου του 2021 ωστόσο, σας συνιστούμε να υποβάλετε αίτηση πριν από το τέλος του 2020, εάν είναι δυνατόν. O λόγος είναι επειδή από την 1η Ιανουαρίου 2021, εάν ταξιδεύετε εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την επιστροφή σας, ενδέχεται να σας ζητηθεί να δείξετε το έγγραφο μετανάστευσης. Εάν δεν έχετε υποβάλει αίτηση βάσει του «EU Settlement Scheme», τότε μπορεί εσείς να γίνετε εσφαλμένα δεκτοί στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «επισκέπτης» που σημαίνει ότι ενδέχεται να μην είστε σε θέση να συνεχίσετε τις σπουδές σας.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ
Εάν έχετε απορίες ή χρειάζεστε βοήθεια με την συμπλήρωση της αίτησης μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Διεθνές Γραφείο Φοιτητών του Πανεπιστημίου σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική φόρμα υποβολής https://eu-settled-status-enquiries.service.gov.uk/start?hof-cookie-checkhttps://eu-settled-status-enquiries.service.gov.uk/start?hof-cookie-check ή καλώντας το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πρόγραμμα εγκατάστασης πολιτών ΕΕ

Αν βρίσκεστε εντός του Ηνωμένου Βασιλείου

Τηλέφωνο: 0300 123 7379, Δευτέρα με Παρασκευή (εκτός αργιών), 8 π.μ. έως 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή, 9:30π.μ. έως 4:30 μ.μ.

Αν βρίσκεστε εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου

Τηλέφωνο: +44 (0)203 080 0010, Δευτέρα με Παρασκευή (εκτός αργιών), 8 π.μ. έως 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή, 9:30 π.μ. έως 4:30 μ.μ.