Ο Ανώτερος Λέκτορας του κλάδου της Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Coventry, Philip Green είναι υποψήφιος φιναλίστ ως ένας από τους 15 εφευρέτες από όλο τον κόσμο για το φετινό Δημοφιλές Βραβείο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Εφευρέτη. Το συγκεκριμένο Βραβείο τιμά εφευρέτες, άτομα ή ομάδες, των οποίων η πρωτοποριακή εργασία βελτιώνει τη ζωή μας, προάγει την τεχνολογία και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Ο Philip Green και ο συνεργάτης του Richard Palmer έχουν επιλεγεί για την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού νέου έξυπνου υλικού.

Η εφεύρεσή τους είναι ένα εύκαμπτο υλικό το οποίο κλειδώνει και στερεοποιείται σε περίπτωση σύγκρουσης. Οι ασυνήθιστες ιδιότητες του υλικού που ονομάζεται D3O, μετά το εργαστήριο στο οποίο δημιουργήθηκε, απορροφούν και διασκορπίζουν την ενέργεια, καθιστώντας την τέλεια λύση για ένα ευρύ φάσμα προστατευτικών ενδυμάτων.

Παραδοσιακά, τα προστατευτικά ρούχα αποτελούνται από άκαμπτο και άβολο παραπέτασμα που μπορεί να εμποδίσει την κίνηση και την απόδοση. Ωστόσο, το D3O, ένας εύκαμπτος αφρός που μαλακώνει κατά την πρόσκρουση, προσφέρει τη μοναδική λύση παροχής ολοκληρωμένης προστασίας, η οποία στην πραγματικότητα κινείται με τον χρήστη.

O Philip Green δήλωσε:

‘Η ιδιότητα ενός μοναδικού (διαστολέα) πολυμερούς που σκληραίνει κατά την κρούση λόγω του σχηματισμού στιγμιαίων διασυνδέσεων δημιουργήθηκε το 1943, αλλά είχε εφαρμοστεί μόνο σε παιχνίδια νεωτερισμού.

Στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την μαγική ιδιότητα για να παρέχουμε ευλύγιστη θωράκιση σώματος για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών όπου ήταν επιθυμητή η ελευθερία κινήσεως π.χ. στο άθλημα της χιονοσανίδας.

Με την επανασχεδίαση του διαστολικού υλικού αναπτύξαμε την έξυπνη λύση υλικού D30, η οποία παρέχει τόσο ελευθερία κινήσεων όσο και πολύ αποτελεσματική προστασία από συγκρούσεις’.

Σήμερα, το D3O χρησιμοποιείται από κορυφαίες μάρκες που προσφέρουν θωράκιση σώματος για πολλά αθλήματα με υψηλές επιδόσεις σε όλο τον κόσμο και πωλούνται σε περισσότερες από 50 χώρες. Ο Philip και ο Richard εξετάζουν επίσης την επέκταση σε άλλες αγορές, όπως η άμυνα, η βιομηχανική ένδυση και η έξυπνη προστασία των συσκευών.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Coventry University, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον αντιπρόσωπο του πανεπιστημίου, Global Education Services, στο 22 780250 η 22 772244.