Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο; Προβληματίζεσαι για το πώς θα μοιάζει η φοιτητική ζωή και θα ήθελες να μάθεις τα βασικά στοιχεία από τη σκοπιά ενός φοιτητή εκεί;

Πρόσφατα μιλήσαμε με έναν τριτοετή φοιτητή που σπουδάζει στο Derby, τον Βαρνάβα Σταυράκη, με καταγωγή από τη Λευκωσία. Σπουδάζει Business Management στο University of Derby. Έχει ως κύριο χόμπι του το γυμναστήριο.

Δες πιο κάτω όσα μας είπε για τη φοιτητική του ζωή στο Derby:

Γεια σου Βαρνάβα. Αρχικά μπορείς να μας αναφέρεις τους λόγους που σε οδήγησαν να πας για σπουδές στην Αγγλία; Γιατί δεν έμεινες στην Κύπρο;

Προσωπικά, πιστεύω ότι αν έχει τη δυνατότητα κάποιος να σπουδάσει στο εξωτερικό είναι μια απίστευτα καλή ευκαιρία. Εκτός από τις άπειρες εμπειρίες που αποκτάς, μαθαίνεις πώς να επιβιώνεις σε ένα άγνωστο περιβάλλον στο οποίο πιθανόν να συναντήσεις πολλές προκλήσεις.

Η επιλογή μου να έρθω Αγγλία έγινε αρχικά, λόγω του ότι μπορεί κάποιος να αποκτήσει το πτυχίο μέσα σε 3 χρόνια και μέσα σε διάστημα 4 χρονών να είναι απόφοιτος και μιας Μεταπτυχιακής Σπουδής. Επίσης, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες στον τομέα εργασίας σε διεθνές επίπεδο, αποκτώντας έτσι γερές βάσεις για το μέλλον.

Γιατί πήγες συγκεκριμένα στην πόλη του Derby; 

Είναι μια μικρή μεν, αλλά κατάλληλη πόλη για ένα νέο φοιτητή. Είναι μια φοιτητούπολη που συνδυάζει τα πάντα και ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη του

Επίσης, η τοποθεσία του Derby, στο κέντρο του χάρτη της Αγγλίας, δίνει την ευκαιρία να μπορώ να ταξιδέψω σε πολλά μέρη τις Αγγλίας σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η επιλογή μου να έρθω στο Derby έγινε μέσω της Global Education, όταν από την πρώτη στιγμή με καθοδήγησε, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσω ποια θα ήταν η τελική μου απόφαση.

Πώς βρίσκεις τη φοιτητική ζωή στην Αγγλία; Τι σε εντυπωσιάζει περισσότερο από τις σπουδές σου στο Business Management σε βρετανικό πανεπιστήμιο;

Η φοιτητική ζωή στην Αγγλία εκτός από τις ώρες διαβάσματος, θα έλεγα ότι είναι ευχάριστη, γνωρίζοντας ότι έχεις δίπλα σου άτομα με τα οποία έχετε φτιάξει πλέον δυνατές φιλίες που θα κρατήσουν.

Ένα χαρακτηριστικό που διακατέχει ένα βρετανικό πανεπιστήμιο, είναι ο επαγγελματισμός όσον αφορά το σύστημα της εκμάθησης, αλλά της υλικοτεχνικής υποδομής για τους φοιτητές.

Όσον αφορά τη σπουδή που επέλεξα, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω αρκετά σεμινάρια από πολύ εμπείρους επιχειρηματίες για τα κατορθώματά τους.

Ήρθα σε επαφή μαζί τους και από κοντά, και από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επίσης, είχα και την ευκαιρία να επισκεφθώ τον χώρο εργασίας τους, μέσω της οργάνωσης μικρών εκδρομών.

Ποια είναι η πιο αξέχαστη εμπειρία που έζησες μέχρι στιγμής στις σπουδές ή με τους φίλους σου στο Derby;

Είναι πραγματικά πολλές οι στιγμές οι οποίες δεν θα ξεχάσω ποτέ με την παρέα που έχουμε δημιουργήσει εδώ στο Derby, που όλοι πλέον μπορούμε να την αποκαλούμε οικογένεια.

Αρχίζοντας από προσωπικές γνώσεις και εμπειρίες που έχω αποκτήσει μέχρι και τις ατέλειωτες ελληνικές φοιτητικές βραδιές (Greek nights, Έντεχνες μουσικές βραδιές) που οργανώνουμε, εκδρομές με την ποδοσφαιρική μας ομάδα, που λαμβάνει μέρος στο HSC Midlands Futsal Tournament και το ραδιοφωνικό σταθμό της Αγγλίας RepaniaFm, που έχει φέτος εξαπλωθεί σε πολλά μέρη του Ηνωμένου Βασίλειου, χάρη στον Δήμο Γεωργιάδη.

Τέλος, τι θα συμβούλευες ένα μαθητή ή μελλοντικό φοιτητή που σκέφτεται να ξεκινήσει σπουδές στο Derby; 

Προσωπικά, θα πρότεινα σε κάποιον να έρθει για σπουδές στο Derby, με σκοπό να αποκτήσει τις εμπειρίες που έχουμε βιώσει εμείς, αν είναι δυνατόν και περισσότερες.

Όσον αφορά το πανεπιστήμιο, δεν υπάρχει κάτι που να τρομάζει ένα καινούριο φοιτητή, αφού οι καθηγητές φροντίζουν πάντα να είναι κοντά και στις δυσκολίες, αλλά και στα επιτεύγματά μας.

Με τις συνεχόμενες αναβαθμίσεις σε όλες τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, έχει ως κύριο μέλημα του, την ευκολία στη μόρφωση, αλλά και πιο πολλές ανέσεις για ένα φοιτητή.

Επιπλέον, γνωρίζοντας τη δυσκολία να έρθει κάποιος για σπουδές στο εξωτερικό, το Hellenic & Cypriot Society of Derby νοιάζεται και είναι για ακόμη μια χρονιά ενεργό και έτοιμο, με θέληση για δουλειά, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ιδιαίτερα των νέων φοιτητών μας.

Τέλος, έχοντας συνεργαστεί πολλές φορές με την Global Education, η οποία είναι ο κύριος μας χορηγός, θα έλεγα σε κάποιον να συμβουλευτεί την Global, αφού η επαγγελματική τους ομάδα είναι στο πλευρό του φοιτητή, καθ’ όλη τη διάρκεια των σποδών του.

Ευχαριστούμε τον Βαρνάβα για όσα μας είπε και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνει στο μέλλον! ?

Θες να σπουδάσεις κι εσύ στο πανεπιστήμιο του Derby της Αγγλίας; Επικοινώνησε με τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο του πανεπιστημίου στην Κύπρο, Global Education, για περισσότερες πληροφορίες & εξασφάλιση θέσης!