Φέτος το καλοκαίρι, οι αρχιτέκτονες και η τοπική κοινότητα θα συναντηθούν σε ένα μοναδικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο του Reading.

Δευτεροετείς φοιτητές από το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα Αστικό Δωμάτιο (Urban Room), μια προσωρινή ξύλινη δομή, η οποία έχει τη δυνατότητα να επιτρέπει συζητήσεις και συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων και κοινοτήτων σε ολόκληρη την πόλη και το Πανεπιστήμιο του Reading .

Το Urban Room, το οποίο έχει υποστηριχθεί από τον όμιλο The Shanly, φτιάχτηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων των φοιτητών και θα εδρεύει στην πανεπιστημιούπολη London Road του Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής τέχνης του Πανεπιστημίου, το Urban Room θα φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα θέτει την ερώτηση: «Πώς μπορεί η πρακτική των τεχνών να δημιουργήσει μια «πόρτα» μεταξύ της πόλης και του Πανεπιστημίου;»

Η καθηγήτρια Lorraine Farrelly, επικεφαλής τoυ τμήματος Αρχιτεκτονικής δήλωσε:

‘Θέλουμε οι φοιτητές μας να μάθουν να δημιουργούν δομές πραγματικού μεγέθους. Κάθε χρόνο συνεργάζονται μαζί με επαγγελματίες αρχιτέκτονες, μηχανικούς και έναν εξειδικευμένο εργολάβο για να δημιουργήσουν μια μικρή προσωρινή δομή στην πανεπιστημιούπολη. Φέτος είναι ένας μικρός χώρος που έχει σκοπό να διευκολύνει τη συζήτηση και τη συνομιλία στην κοινότητα γύρω από την αρχιτεκτονική αστικού σχεδιασμού και τοποθέτησης’.

‘Η δομή υποστηρίχθηκε από τον Όμιλο Shanly ως μέρος μιας σειράς συνδέσεων με το Πανεπιστήμιο και τη Σχολή Αρχιτεκτονικής. Αυτό περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της δομής, με τη χορηγία της σειράς δημόσιων διαλέξεων με θέμα «Δημιουργία Αρχιτεκτονικής Δημιουργία Κοινοτήτων». Θα συνεργαστούμε μαζί τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να αναπτύξουμε μια έκθεση που θα φιλοξενηθεί στη Σχολή Αρχιτεκτονικής τον Σεπτέμβριο για να γιορτάσουμε τα 50 χρόνια του ομίλου Shanly’.

‘Ως μέρος της στρατηγικής τέχνης του Πανεπιστημίου, θα προσκαλέσουμε καλλιτέχνες, φοιτητές, προσωπικό, κοινότητες και κοινό να ανακαλύψουν και να ανακαλύψουν εκ νέου το Urban Room κατά τη διάρκεια μιας σειράς παρεμβάσεων, προσκλήσεων και εκδηλώσεων για ολόκληρο τον Μάιο και τον Ιούνιο’.

Η Miranda Laurence, υπεύθυνη ανάπτυξης της τέχνης, δήλωσε:

‘Σε συνεργασία με τον τοπικό καλλιτεχνικό οργανισμό jelly, το Urban Room θα φιλοξενήσει έξι μικρές κατοικίες καλλιτεχνών, όπου οι καλλιτέχνες του Reading θα προσκληθούν να καταλάβουν το χώρο για δύο μέρες κάθε φορά, δίνοντας στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να συναντήσουν την πρακτική τους και να ανταλλάξουν ιδέες.’

Το Reading International και η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου έχουν επίσης προσκληθεί να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις σχετικά με τα πρόσφατα κοινοτικά προγράμματα.

Τέλος, η Σχολή Αρχιτεκτονικής θα γιορτάσει τις «Υβριδικές Πρακτικές» μέσω ενός φακού αρχιτεκτονικής-καλλιτέχνη, καλώντας το κοινό, τους καλλιτέχνες και τους πανεπιστημιακούς ερευνητές να διερευνήσουν τι συμβαίνει όταν συναντιούνται διαφορετικές εξειδικεύσεις για να εξερευνήσουν ένα σύνολο προβλημάτων.

Μετά το πρόγραμμα Urban Room, ο χώρος θα γίνει ένας χώρος έκθεσης για τους σπουδαστές Αρχιτεκτονικής ώστε να δείξουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Μετά την αποσυναρμολόγηση, το Urban Room θα χρησιμοποιηθεί σε ένα κοντινό δημοτικό σχολείο ως υπαίθριος χώρος εκμάθησης για παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Reading University, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον αντιπρόσωπο του πανεπιστημίου, Global Education Services, στο 22 780250 η 22 772244.