Οι φοιτητές των αγγλικών πανεπιστημίων θα έχουν ένα παράθυρο μίας εβδομάδας στις αρχές Δεκεμβρίου για να επιστρέψουν στις οικογένειές τους για την περίοδο των Χριστουγέννων, με τα πανεπιστήμια να προσφέρουν γρήγορα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό πριν από αυτό το διάστημα. Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Παιδείας, η μαζική μετακίνηση των φοιτητών θα γίνει από τις 3 έως τις 9 Δεκεμβρίου, δηλαδή αμέσως μετά από τη λήξη του τρέχοντος lockdown στην Αγγλία.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού κατά τις μετακινήσεις αυτές, θα προταθούν διαγνωστικά τεστ σε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους φοιτητές των πανεπιστημίων που βρίσκονται σε ζώνες στις οποίες είναι αυξημένα τα κρούσματα του κορωνοϊού. Η διενέργεια των μαζικών γρήγορων τεστ θα αρχίσει πιθανότατα στις 30 Νοεμβρίου. Οι φοιτητές που θα βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό θα πρέπει να αυτό απομονώνονται για δέκα ημέρες πριν τους επιτραπεί η μετακίνηση. Η κυβέρνηση ζητά από τα πανεπιστήμια να αρχίσουν τις παραδόσεις μέσω διαδικτύου έως τις 9 Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για τους φοιτητές να τις παρακολουθούν από το σπίτι τους.

Η Υφυπουργός Πανεπιστημίων Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε ότι αυτό το «φοιτητικό ταξιδιωτικό παράθυρο» θεωρείται η καλύτερη περίοδος για τη μαζική μετακίνηση των φοιτητών, καθώς το ρίσκο μετάδοσης του ιού θα είναι χαμηλότερο μετά από τις τέσσερις εβδομάδες του lockdown. Το μέτρο αυτό αφορά μόνον την Αγγλία, ενώ η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία αποφασίζουν μόνες τους για την στρατηγική τους απέναντι στην υγειονομική κρίση.

Οι Κύπριοι φοιτητές πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τους περιορισμούς εισόδου στην Κύπρο. Προς το παρόν οποιοσδήποτε φτάσει από το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προσκομίσει αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ COVID-19 κατά την άφιξη, το οποίο θα πρέπει να ληφθεί εντός 72 ωρών πριν από το ταξίδι του. Επιπλέον, πρέπει να συμπληρώσει την Κυπριακή Κάρτα Εισόδου πριν ταξιδέψει και να την παρουσιάσει πριν την επιβίβαση.

Όταν οι Κύπριοι φοιτητές επιστρέψουν στην Αγγλία μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, θα πρέπει να αυτο απομονωθούν στο κατάλυμα τους για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους.