Σπουδή στο Μεξικό

Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Μεξικό

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Μεξικό ακολουθεί παρόμοια μορφή με τα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με τα πτυχία Bachelor (licenciatura) να χρειάζονται τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθούν, ενώ τα μεταπτυχιακά (maestría) διαρκούν δύο χρόνια και το PhD (doctorado) είναι τρία χρόνια. Το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας εμφανίστηκε ως ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως στην τελευταία έκδοση του QS Higher Education System Strength Rankings, στην 31η θέση.

Πολλά από τα πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται στο Μεξικό. Τα Πανεπιστήμια στο Μεξικό συχνά χωρίζονται σε δύο τύπους – ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα. Αυτά μπορούν στη συνέχεια να χωριστούν περαιτέρω είτε σε πανεπιστήμια επαγγελματικής ανάπτυξης είτε σε πανεπιστήμια επιστημονικής έρευνας, τα οποία θα εξαρτώνται από το αντικείμενο που θα επιλέξετε να παρακολουθήσετε.

Πόσο κοστίζει να σπουδάσεις στο Μεξικό;

Τα δημόσια πανεπιστήμια στο Μεξικό μπορούν να χρεώνουν οπουδήποτε μεταξύ $378 και $818 ανά ακαδημαϊκό έτος. Το ιδιωτικό ίδρυμα χρεώνει πολύ υψηλότερα δίδακτρα για σπουδές πτυχίου, τα δίδακτρα τους συνήθως κυμαίνονται από 1.636 $ και 16.353 $ ανά ακαδημαϊκό έτος.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εισόδου για τα πανεπιστήμια του Μεξικού;

Για να υποβάλετε αίτηση για σπουδές στο Μεξικό, θα χρειαστεί να κάνετε αίτηση απευθείας στο πανεπιστήμιο μέσω του τμήματος εισαγωγής. Οι απαιτήσεις εισδοχής διαφέρουν από ίδρυμα σε ίδρυμα, αλλά μπορεί να σας ζητηθεί να λάβετε εισαγωγικές εξετάσεις ή/και ένα τεστ γλωσσικής επάρκειας ανάλογα με τις περιστάσεις σας.

Χρειάζομαι φοιτητική βίζα για το Μεξικό;

Οι φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν πτυχίο στο Μεξικό θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για φοιτητική βίζα εάν το μάθημά τους διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες – κάτι που θα ισχύει για την πλειοψηφία των ξένων φοιτητών που σπουδάζουν για προπτυχιακούς τίτλους σπουδών.
Εάν σχεδιάζετε να σπουδάσετε στο Μεξικό για περισσότερο από έξι μήνες, θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση ξεχωριστά για φοιτητική βίζα μέσω της μεξικανικής πρεσβείας ή του προξενείου στη χώρα σας. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να έχετε γίνει επίσημα δεκτός σε ένα μάθημα σε μεξικανικό πανεπιστήμιο.

Για να αποκτήσετε τη φοιτητική σας βίζα, θα πρέπει να προσκομίσετε ένα έγκυρο διαβατήριο (ισχύει πέραν των έξι μηνών από την προγραμματισμένη διαμονή σας), απόδειξη αποδοχής σε πανεπιστήμιο του Μεξικού, απόδειξη επαρκών κεφαλαίων (300 USD ανά μήνα διαμονής) και απόδειξη της επιστροφής σας εισιτήριο. Τα τέλη βίζας ποικίλλουν, αλλά συνήθως κυμαίνονται από 18 έως 30 δολάρια ΗΠΑ.

Η φοιτητική σας βίζα θα ισχύει για μόλις 30 ημέρες στο Μεξικό, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για άδεια διαμονής στο Εθνικό Μητρώο Αλλοδαπών Πολιτών. Αυτή η άδεια θα ισχύει για έως και ένα έτος, επιτρέποντάς σας πολλαπλές εισόδους στη χώρα.

Γρήγορα γεγονότα

 • Η χώρα διεκδικεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική μετά τη Βραζιλία.
 • Το νόμισμα είναι το πέσο (1 πέσο = 100 centavos).
 • Η κύρια γλώσσα είναι τα ισπανικά.
 • Μια σημαντική βιομηχανία στη χώρα είναι η παραγωγή και η εξαγωγή λαδιού.
 • Το Μεξικό συνορεύει με τη Γουατεμάλα, το Μπελίζ και τις ΗΠΑ, καθώς και με τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Καραϊβική Θάλασσα και τον Κόλπο του Μεξικού.
 • Οι διεθνείς φοιτητές δεν μπορούν να εργαστούν ενώ σπουδάζουν στο Μεξικό.
 • Τα δίδακτρα ξεκινούν από 378 $ ΗΠΑ ετησίως στα δημόσια πανεπιστήμια.
 • Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 300 $ ΗΠΑ για έξοδα διατροφής και ενοικίου κάθε μήνα.
 • Το Μεξικό χωρίζεται σε 31 πολιτείες.
 • Το 1994 έγινε το πρώτο λατινοαμερικανικό μέλος του ΟΟΣΑ.
 • Αρχική σελίδα σε 35 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
 • Τα σημαντικότερα γεωργικά προϊόντα περιλαμβάνουν το ρύζι, τα φασόλια σόγιας, το σιτάρι, το καλαμπόκι και το βόειο κρέας.
 • Η Μεγάλη Πόλη του Μεξικού είναι μία από τις μεγαλύτερες αστικές περιοχές του κόσμου, με πληθυσμό άνω των 19 εκατομμυρίων.
 • Το ποπ κορν εξημερώθηκε στο Μεξικό πριν από περίπου 10.000 χρόνια

ΕΓΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ